Containerships: Ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης

Containerships: Ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης

309
Containerships: Ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης

Η παγκόσμια οικονομία υποδέχτηκε άμεσα και με ανάμεικτα πρόσημα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα ενεργειακά και λοιπά αγαθά να εκτοξεύονται σε υψηλότερα επίπεδα και τις μετοχές στις χρηματιστηριακές αγορές να σημειώνουν πτώση. Όμως, όσον αφορά την αγορά των containerships, η Drewry σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι εξίσου άμεσος.

Ειδικότερα, βάσει των τωρινών δεδομένων, μεγάλος αριθμός πλοίων θα αποφύγει τη Μαύρη Θάλασσα για το άμεσο μέλλον. Από τα routes τα οποία παρακολουθεί η Drewry, λίγα είναι εκείνα που περιλαμβάνουν λιμένες της περιοχής, οπότε η διαταραχή στις τακτικές γραμμές δεν θα είναι καταστροφική.

Ωστόσο, ο Lars Jensen, CEO της Vespucci Maritime, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό μέσο CNBC υπογραμμίζει ότι όσο τα λιμάνια της Ουκρανίας παραμένουν κλειστά, η συμφόρηση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δεν θα υποχωρήσει.

Παράλληλα, η Drewry επισημαίνει ότι το outlook για τις τακτικές γραμμές συνδέεται άρρηκτα με την παγκόσμια οικονομία. Οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην οικονομία, συντελώντας σε μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν θα αποτελέσουν σημαντική τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Oxford Economics, η οποία προχώρησε σε μείωση μόλις κατά 0,2% στις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο GDP του 2022. Πάντως, η κατάσταση δύναται να αλλάξει άρδην εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Φωτό: Bellergy RC/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.