Προσεχώς διόρθωση στην αγορά πετρελαίου;

Προσεχώς διόρθωση στην αγορά πετρελαίου;

107
Προσεχώς διόρθωση στην αγορά πετρελαίου;

Θετικά είναι τα σημάδια αναφορικά με την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, γεγονός το οποίο δύναται να επιδράσει σημαντικά στην αγορά πετρελαίου, καθώς στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα έρθει να προστεθεί και αυτή του Ιράν. Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο OPEC+ προσβλέπει στο να συμπεριλάβει το Ιράν στο σχέδιο περιορισμένης προσφοράς του Οργανισμού, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ιράν και παγκόσμιων δυνάμεων αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο OPEC+ θέλει να αποφύγει την απότομη αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά πετρελαίου, η οποία μπορεί να επιδράσει στις τιμές. Σε περίπτωση που οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ αρθούν, 1,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως είναι δυνατόν να επιστρέψουν στην αγορά, προσφέροντας πνοή στην πιεσμένη αγορά και καθιστώντας τις εκτιμήσεις περί τιμών πετρελαίου που αγγίζουν τα $100/βαρέλι λιγότερο εφικτές.

Υπενθυμίζεται πως, λόγω των δασμών που είχαν τεθεί στο Ιράν, η χώρα είχε εξαιρεθεί από τη μείωση της παραγωγής των χωρών του Οργανισμού που είχε συμφωνηθεί το 2020 και συνεπώς και από το πλάνο σταδιακής επαναφοράς της προσφοράς το οποίο ακολουθείται επί του παρόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον το Ιράν συμπεριληφθεί στο πλάνο παραγωγής πετρελαίου του OPEC+, δύναται να ευνοήσει την επίτευξη των παραγωγικών στόχων του Οργανισμού.

Τέλος, θετικές ενδέχεται να είναι οι εξελίξεις και για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, καθώς πιθανή μείωση των τιμών πετρελαίου, σε συνάρτηση με αύξηση της ζήτησης ως απόρροια της εισαγωγής της παγκόσμιας οικονομίας στη μετα-πανδημική εποχή, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά του μαύρου χρυσού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.