Η Ευρώπη, κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG

Η Ευρώπη, κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG

102
Η Ευρώπη, κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG

Η μεταβλητότητα της αγοράς LNG εντός του 2021 διαμορφώθηκε από πληθώρα παραγόντων, μεταξύ άλλων των χαμηλών αποθεμάτων, της υψηλής ζήτησης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη. Οι παραπάνω παράγοντες συντέλεσαν στο να καταγραφούν ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου και εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στη ναυλαγορά των LNGCs.

Εκτός αυτού, η ενεργειακά «διψασμένη» Ευρωπαϊκή Ένωση στράφηκε στο LNG για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, δίνοντας ώθηση στη ζήτηση για LNG carriers και στο διμερές εμπόριο ενέργειας με τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες πλοία φορτωμένα με αμερικανικό LNG παρέκκλιναν από τους αρχικούς προορισμούς τους και κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη στα τέλη του προηγούμενου έτους, προς εκμετάλλευση των υψηλών τιμών της τοπικής αγοράς.

Η τάση αυτή συνέβαλε στο να καταστεί η ΕΕ κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022, ενώ, βάσει δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η τάση αυτή αναμένεται να επιμείνει και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, εντός Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ έχουν εξαγάγει περίπου 3,56 εκατ. τόνους LNG, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% με κατεύθυνση την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 7,3 εκατ. τόνους LNG, εκ των οποίων περίπου το 75% με προορισμό την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δυναμική των ΗΠΑ στην αγορά LNG αυξάνεται συνεχώς, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα καταστούν κορυφαία χώρα στις εξαγωγές LNG το 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.