Χρηματοδοτήσεις τραπεζών ύψους $1,5 τρισ. στη βιομηχανία άνθρακα

Χρηματοδοτήσεις τραπεζών ύψους $1,5 τρισ. στη βιομηχανία άνθρακα

77
Χρηματοδοτήσεις τραπεζών ύψους $1,5 τρισ. στη βιομηχανία άνθρακα

Παρά τις διεθνείς πιέσεις για μείωση της χρήσης άνθρακα προς τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, τράπεζες και επενδυτές έχουν διοχετεύσει αρκετά μεγάλα ποσά προς την υποστήριξη της βιομηχανίας, καταδεικνύει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με ανάλυση των περιβαλλοντικών ΜΚΟ Urgewald και Reclaim Finance οι εμπορικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει $1,5 τρισ. στη βιομηχανία άνθρακα από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον περσινό Νοέμβριο.

Στην πραγματικότητα η ανάλυση καταδεικνύει ότι ένας μικρός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από έξι χώρες και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι υπεύθυνες για πάνω από το 80% της χρηματοδότησης της βιομηχανίας άνθρακα.

Oι τρεις κορυφαίοι χρηματοδότες της βιομηχανίας άνθρακα είναι οι ιαπωνικές Mizuho Financial, Mitsubishi UFJ Financial και SMBC Group, ενώ ακολουθούν η Barclays και η Citigroup. Yπενθυμίζεται ότι η Barclays τον Ιανουάριο του 2019 είχε ανακοινώσει ότι δεν θα χρηματοδοτήσει ξανά την κατασκευή ή την επέκταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα. Στο μεταξύ η Mitsubishi UFJ Financial ανακοίνωσε τους στόχους της για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών στις δραστηριότητές της έως το 2030.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.