Ο ρόλος της ναυτιλίας στη μετα-πανδημική εποχή

Ο ρόλος της ναυτιλίας στη μετα-πανδημική εποχή

234
Ο ρόλος της ναυτιλίας στη μετα-πανδημική εποχή

Ο ρόλος και τα επόμενα βήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στη μετα-πανδημική εποχή, είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το International Chamber of Shipping (ICS) πραγματοποίησε webinar με τίτλο «The Role of Maritime Trade in the Post COVID Recovery – Europe Focus».

Οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη βάση στον εμπορικό προστατευτισμό, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να καρπωθούν οικονομίες εφόσον το εμπόριο λειτουργεί χωρίς περιορισμούς και επί ίσοις όροις. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ECSA, κ. Φίλιππος Φιλής, τόνισε ότι η εμπορική πολιτική της ΕΕ οφείλει να είναι ισορροπημένη, ώστε να μην οδηγήσει σε περαιτέρω προστατευτισμό ή σκοπέλους στο εμπόριο.

Την ίδια ώρα, αναδείχθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ναυτιλίας στην ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν, κατά πολύ, μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα έναντι λοιπών εναλλακτικών.

Παράλληλα, στη διαδικτυακή συζήτηση επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος διαφόρων εμπορευμάτων, όπως το λίθιο και το υδρογόνο, στο παγκόσμιο εμπόριο θα αναβαθμιστεί μελλοντικά, καθώς θα καταστούν απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση. Από την άλλη, τονίστηκε ότι η απανθρακοποίηση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους ορισμένων εμπορευμάτων.

Ο κ. Φιλής πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι επικρατεί ανησυχία αναφορικά με επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το «Fit for 55», αλλά και λόγω της απουσίας ευθυγραμμισμένων στόχων μεταξύ ΕΕ και IMO επί της απανθρακοποίησης.

Τέλος, οι εισηγητές επισήμαναν ότι στα επόμενα βήματα της ΕΕ πρέπει να συγκαταλέγονται η υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεταφορών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.