
Ενάντια στις εκτιμήσεις της αγοράς, η Qatargas υπέγραψε συμφωνία απόκτησης LNG carriers που διαθέτουν σύστημα πρόωσης με ατμοστρόβιλο (steam turbine), μέσης ηλικίας 23 ετών, από μια ομάδα ιαπωνικών ναυτιλιακών εταιρειών (ΝΥΚ, ΜΟL, “Κ” Line).
O καταριανός κολοσσός διαχειριζόταν τα εν λόγω πλοία υπό μακράς διάρκειας χρονοναυλώσεις, με τη δυνατότητα απόκτησής τους μετά το πέρας της ναύλωσης, την οποία και ενεργοποίησε. Η κίνηση της Qatargas προκάλεσε την εντύπωση παρατηρητών της αγοράς, καθώς η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των εν λόγω πλοίων είναι αβέβαιη, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις των EEXI, CII που θα εφαρμοστούν από το 2023.
Ο αντίκτυπος των κανονισμών αναμένεται να είναι μεγάλος στα παλαιότερα steam turbine πλοία, λόγω της μικρότερης ταχύτητας, της υψηλότερης κατανάλωσης καυσίμου και των υψηλότερων boil-off rates. Σύμφωνα με την Drewry, τα πλοία αυτά καταναλώνουν 175 τόνους καυσίμου την ημέρα έναντι 130 τόνων καυσίμου την ημέρα που καταναλώνουν τα TFDE LNG carriers και 108 τόνους τα XDF.
Με βάση τα παραπάνω, η επένδυση της Qatargas γεννά ερωτήματα, αλλά τα πλεονεκτήματα της συναλλαγής προκύπτουν από τους παρακάτω λόγους:
– Η Qatargas (Nakilat) έχει υπογράψει μνημόνιο με την Karpowership για την από κοινού ιδιοκτησία και διαχείριση FSRUs για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η Qatargas μπορεί να μετατρέψει ορισμένα από αυτά τα πλοία που αγόρασε σε FSRU.
– Η εταιρεία αγόρασε τα πλοία στην προνομιακή τιμή των 10-15 εκατ. δολαρίων ανά πλοίο.
– Η Qatargas έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα πλοία αυτά έως ότου αρχίσουν να παραδίδονται τα πρώτα πλοία στο πλαίσιο του φιλόδοξου ναυπηγικού της προγράμματος.
Συνεπώς, με ελάχιστο Capex τα συγκεκριμένα πλοία μπορούν να επιχειρούν με ένα μικρό κόστος, παρά τις όποιες δυσκολίες θα προκύψουν μετά το 2023 με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Άλλωστε, η καταριανή εταιρεία διατηρεί συμβόλαια με πελάτες από κοντινές χώρες ‒Ινδία, Πακιστάν και Μπανγκλαντές‒ και ως εκ τούτου έχει την ευελιξία να χρησιμοποιήσει τα πλοία για την κάλυψη των αναγκών αυτών των χωρών.
Η Qatargas σχεδιάζει να αυξήσει την εξαγωγική της δυναμικότητα μέσω της ανόδου της παραγωγής της LNG στους 110 εκατ. τόνους/έτος.
Φωτό: Garry Chapple/ Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ