FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023

3917
FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023

Στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη, ανάμεσα σε δύο ωκεανούς, οι εργασίες για τη μεταμόρφωση του πλοίου με τελικό προορισμό την Ελλάδα, μήκους περίπου 300 μέτρων, θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο τεχνικός σχεδιασμός του έργου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

«Το FSRU θα προσεγγίσει τη θέση πρόσδεσης στον θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης τον Νοέμβριο του 2023», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE Κωνσταντίνος Σιφναίος, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο, που θα έχει μετασκευαστεί σε FSRU με την προσθήκη των αεριοποιητών LNG και όλων των απαραίτητων συστημάτων για την αποδοτική και ασφαλή λειτουργία του, θα καταφθάσει στην Ελλάδα έτοιμο και πλήρως λειτουργικό -αφού όλες οι εργασίες μετασκευής θα έχουν πραγματοποιηθεί στο ναυπηγείο της Σιγκαπούρης (σ.σ. το ναυπηγείο Keppel θεωρείται ως το πλέον εξειδικευμένο παγκοσμίως για τέτοιες μετατροπές).

Gastrade.+konstantinos+sifnaios

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πρώτου FSRU στην Ελλάδα

Πρόκειται για μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και έναν υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς του καυσίμου, συνολικού μήκους 28 χιλιομέτρων (24 χλμ υποθαλάσσιος και τέσσερα χερσαίος). Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η αποθηκευτική ικανότητα LNG της μονάδας θα είναι 153.500 κυβικά μέτρα.

«Πρόκειται για το πρώτο FSRU που θα λειτουργήσει στον ελληνικό χώρο. Μέχρι τώρα, στην Ελλάδα γίνεται αεριοποίηση του LNG μόνο στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, από τον ΔΕΣΦΑ, που είναι ένας από τους πέντε μετόχους της Gastrade. Η μεταφορά φορτίων LNG θα ξεκινήσει μόλις το FSRU συνδεθεί μέσω του αγωγού του στο σύστημα του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) και τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023», υπενθυμίζει ο κ. Σιφναίος.

Με ρυμουλκά θα προσεγγίζουν το FSRU τα πλοία μεταφοράς LNG, ένα ανά δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE, το FSRU θα δέχεται ένα πλοίο μεταφοράς LNG ανά δύο εβδομάδες. Η χωρητικότητα αυτών των πλοίων θα είναι 145.000-180.000 κυβικών LNG (σ.σ. το φυσικό αέριο διατηρείται σε υγρή μορφή στους μείον 160 βαθμούς Κελσίου) και παρόμοιων διαστάσεων με το FSRU. Τα πλοία αυτά θα προσεγγίζουν side-to-side (πλευρά με πλευρά) το FSRU με τη βοήθεια ρυμουλκών. Στη συνέχεια, το LNG θα μεταγγίζεται από τις δεξαμενές του πλοίου μεταφοράς μέσω εύκαμπτων σωλήνων (hoses) στις δεξαμενές του FSRU. Η όλη διαδικασία, διαβεβαιώνει ο κ. Σιφναίος, «θα είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής».

120228gastrade2

Δυνατότητα μεταφόρτωσης σε φορτηγίδες και μεταφοράς με φορτηγά σε πελάτες εκτός δικτύου

«Το FSRU θα μπορεί να μεταφορτώσει LNG σε μικρότερα πλοιάρια (barges) αποθηκευτικής ικανότητας 3000 – 20.000 κυβικών μέτρων. Αυτά, με τη σειρά τους, θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί θα προμηθεύουν LNG σε φορτηγά (truck loading) για τη μεταφορά του LNG σε πελάτες εκτός δικτύου (οι οποίοι θα διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης και αεριοποίησης). Η μεταφορά LNG μέσω τρένου, επειδή ο σιδηρόδρομος φθάνει μέχρι και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει με παρόμοιο τρόπο», διευκρινίζει ο κ. Σιφναίος.

Από πού θα προέρχεται το αέριο που φτάνει στο FSRU;

Από πού θα προέρχεται το αέριο που θα καταλήγει στο FSRU και πώς μπορεί να «δέσει» η λειτουργία του με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στη Νότια Καβάλα, όταν αυτή δημιουργηθεί; «Το αέριο που θα μεταφέρεται στο FSRU μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα παραγωγής LNG, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Αλγερία κ.α. Είναι αυτή η διάσταση του έργου που ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αφού διαφοροποιεί τις ενεργειακές οδούς», εξηγεί ο κ. Σιφναίος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.