Το πρώτο παγκοσμίως πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου ετοιμάζεται για το παρθενικό του...

Το πρώτο παγκοσμίως πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου ετοιμάζεται για το παρθενικό του ταξίδι

186
Το πρώτο παγκοσμίως πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου ετοιμάζεται για το παρθενικό του ταξίδι

Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και τη μείωση των ανθρακικών εκπομπών, συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Hydrogen Energy Supply Chain (HESC), η οποία αφορά την παραγωγή υδρογόνου από λιγνίτη. Βάσει του προγράμματος HESC, του οποίου ηγείται η Kawasaki Heavy Industries (KHI), το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη παγκοσμίως θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου από την Αυστραλία στην Ιαπωνία.

Το εν λόγω ταξίδι θα πραγματοποιηθεί με το πλοίο «Suiso Frontier», το οποίο έχει ναυπηγηθεί από την KHI και αποτελεί το πρώτο στον κόσμο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου. Το υδρογόνο θεωρείται μια πιθανή λύση για την απανθρακοποίηση κλάδων που παραδοσιακά εξαρτόνταν από τον γαιάνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αποτελώντας το «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών καθαρών εκπομπών που έχει θέσει η Ιαπωνία για το 2050.

Το υδρογόνο παράγεται με μια διαδικασία αεριοποίησης του λιγνίτη, από την οποία όμως εκλύεται και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται με φορτηγά σε ειδικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι, όπου και ψύχεται στους -253°C, προκειμένου να υγροποιηθεί πριν φορτωθεί στο πλοίο. Οι εταίροι του προγράμματος στοχεύουν στην παραγωγή έως και 225.000 τόνων ανθρακικά ουδέτερου υδρογόνου ετησίως με την εν λόγω διαδικασία, αποθηκεύοντας το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα κάτω από τον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της Μελβούρνης.

Φωτό: HESC

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.