
Ενώ η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας εξακολουθεί να μυρίζει μπαρούτι, ηγέτες των δυτικών χωρών προετοιμάζονται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, με τις ΗΠΑ να εστιάζονται στην προστασία των προμηθειών ενέργειας και το Ηνωμένο Βασίλειο να καλεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται κάθε είδους πρόθεση επίθεσης στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση με «μεγάλη ανησυχία». Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου επαναλαμβάνουν ότι η κρίση οδηγείται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
«Είναι ζωτικής σημασίας η Δύση να είναι ενωμένη τώρα, διότι η ενότητά μας είναι αυτή που θα αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, καλώντας και άλλους Ευρωπαίους εταίρους να επιβάλουν κυρώσεις. To Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift.
Από την άλλη, η κρατική διοίκηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας για πιθανή εκτροπή των προμηθειών στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε στο Reuters ότι «εργαζόμαστε να βρούμε προμήθειες φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας από διάφορα μέρη του κόσμου: από τη Νότια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ». Ο ίδιος επισήμανε ακόμα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς για να εξεταστεί η παραγωγική τους δυναμικότητα αλλά και το ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή τους και να τη διαθέσουν σε Ευρωπαίους αγοραστές.
Παράλληλα, το Κατάρ θα χρειαστεί βοήθεια από τις ΗΠΑ για να πείσει τους πελάτες του φυσικού αερίου της Ντόχα να ανακατευθύνουν μερικές προμήθειες προς την Ευρώπη, στην περίπτωση που μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας επιφέρει αναστάτωση στις ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο, δήλωσε πηγή που γνωρίζει για τις συζητήσεις. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανέφερε μία από τις πηγές. Στόχος των παραπάνω είναι η Ευρώπη να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υψηλές ενεργειακές ανάγκες ενόψει χειμώνα και άνοιξης.
Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι οι κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ενώ μέχρι πρότινος η Ευρώπη εφοδιαζόταν με το μεγαλύτερο μέρος φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, πλέον η στροφή προς χώρες όπως η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ θα «επιστρατεύσει» τα LNGCs για τη θαλάσσια μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε πλήρη επαναφορά της λειτουργίας του λιμανιού της Ραφήνας προχώρησαν οι αρχές, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, οι κατάπλοι των επιβατηγών-οχηματαγωγών…
Η πυρκαγιά που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ραφήνας έχει προκαλέσει ήδη σοβαρά προβλήματα. Η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των…
Η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να αποδεικνύει πως αποτελεί αέναο υποστηρικτή της ελληνικής κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, την Τετάρτη 2 Ιουλίου σε μια εμβληματική…
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έδωσε στις 2 Ιουλίου την τελική του έγκριση σε νόμο που αναστέλλει τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής…
Την Τρίτη 1η Ιουλίου 2025 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας τοκετών του Γ.Ν.A Αλεξάνδρα και η τελετή ονοματοδοσίας Αίθουσα Τοκετών «Μαριλένας Λασκαρίδη». Η…
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποίησε εναντίον των κινδύνων μιας «αντιπαράθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τη…
Άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων της Βενεζουέλας τον Ιούνιο, καθώς η Κίνα αποτέλεσε «σανίδα σωτηρίας» για τα φορτία του Καράκας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα…
Καθώς το ενδιαφέρον κορυφαίων οικονομιών παγκοσμίως επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις πολικές περιοχές του πλανήτη, η ζήτηση για προηγμένα παγοθραυστικά παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Στο…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ