H ναυτική ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών

H ναυτική ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών

116
H ναυτική ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διατηρήσει την παρουσία πολεμικών πλοίων κρατών-μελών της στον Κόλπο της Γουινέας, προκειμένου να περιοριστούν περιστατικά πειρατείας στην περιοχή.

Μετά από σχετική αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος Coordinated Maritime Presences (CMP), κατά το οποίο κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή την τελευταία δεκαετία, αποφασίστηκε η διατήρηση της παρουσίας των ναυτικών δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο πειρατικών και ληστρικών επιθέσε-ων σε πλοία.

Η ΕΕ προτείνει την παράταση κατά δύο έτη του CMP, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, και σχεδιάζει πολεμικά πλοία των Γαλλίας, Ιταλίας, Δανίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας να επιχειρούν στον Κόλπο της Γουινέας. Η Δανία θα περιπολεί τα ύδατα της Δυτικής Αφρικής για τέσσερις μήνες, η Ισπανία για επτάμισι μήνες, η Γαλλία για έντεκα μήνες, η Ιταλία για οκτώ μήνες και η Πορτογαλία για τρεισήμισι μήνες.

Σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που απεστάλη στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, ο Κόλπος της Γουινέας συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τους ναυτικούς και, με εξαίρε-ση τη Νιγηρία, κανένα άλλο παράκτιο κράτος στην περιοχή δεν μπορεί να συνδράμει σε περιπολίες προς ενίσχυση της ασφάλειας.

Τέλος, τονίζεται ότι πιθανές επιθέσεις θα εστιάζουν πλέον πιο κοντά στο Δέλτα του Νίγηρα, αλλάζοντας το opus operandi της πειρατείας στην περιοχή εν μέσω αυξημένης ναυτικής παρουσίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.