«Με το πόδι στο γκάζι» οι ναύλοι των containerships

«Με το πόδι στο γκάζι» οι ναύλοι των containerships

123
«Με το πόδι στο γκάζι» οι ναύλοι των containerships

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα επιμένει η ναυλαγορά των containerships, συνεχίζοντας την εξαιρετική πορεία του 2021. Σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του οίκου αναλύσεων Drewry, ο δείκτης WCI κατέγραψε άνοδο 1,6% και παραμένει σε κατά 82% υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο δείκτης την εβδομάδα έως την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα $9.683,33/FEU.

Αναλυτικότερα, οι ναύλοι στα transpacific routes αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα. Σημαντική αύξηση κατεγράφη στη διαδρομή Σαγκάη-Λος Άντζελες (ίση με 5% σε εβδομαδιαία βάση). Στην εν λόγω διαδρομή, οι ναύλοι της «spot» αγοράς ανέρχονται σε $11.197/FEU, αυξημένοι κατά 168% σε σύγκριση με ένα έτος πριν.

1

Αξίζει να σημειωθεί πως ο λιμένας του Λος Άντζελες αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα συμφόρησης το τελευταίο έτος αλλά και παραμονής containerships άνω του αναμενομένου στους τερματικούς του.

Ωστόσο, βάσει πρόσφατης ανακοίνωσης της αρμόδιας λιμενικής αρχής, ο αμερικανικός λιμένας βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης νέου ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η οποία για το σύνολο του 2021 εκτιμάται ότι έχει διαμορφωθεί στα 10,7 εκατ. TEUs.

Τέλος, πληθώρα αναλυτών και κύκλων της αγοράς εκτιμούν πως η ναυλαγορά των containerships θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και για το 2022, τόσο λόγω της ανελαστικότητας της προσφοράς όσο και λόγω της επιμένουσας συμφόρησης κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Φωτό: Alexandre Gonçalves da Rocha/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.