Νότια Κορέα και Ινδία δίνουν τα χέρια με φόντο την αγορά χάλυβα

Νότια Κορέα και Ινδία δίνουν τα χέρια με φόντο την αγορά χάλυβα

88
Νότια Κορέα και Ινδία δίνουν τα χέρια με φόντο την αγορά χάλυβα

Επενδυτική συμφωνία συνολικής αξίας που αγγίζει τα $5 δισ. υπέγραψαν ο ινδικός όμιλος Adani και ο νοτιοκορεατικός κολοσσός της αγοράς χάλυβα POSCO. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συμφωνία περιλαμβάνει πληθώρα projects, μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός χαλυβουργείου στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ στην Ινδία, στην πόλη Μούντρα, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ινδίας, το οποίο ανήκει στον όμιλο Adani.

Σημειώνεται πως η Ινδία συνιστά μία εκ των κορυφαίων χωρών παραγωγής χάλυβα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Χάλυβα (WSA), η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε στους 107,3 εκατ. τόνους.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι η μοναδική που αποτυπώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της POSCO στην Ινδία. Άλλωστε, η POSCO διαχειρίζεται χαλυβουργείο στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας, το οποίο τροφοδοτεί με χάλυβα εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ακόμη, πριν από κάποια έτη είχε ανακοινώσει επενδύσεις συνολικής αξίας $12 δισ. για εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα, ετήσιας ικανότητας παραγωγής που ανέρχεται στους 12 εκατ. τόνους στην ανατολική πολιτεία της Οντίσα. Όμως, η εν λόγω επένδυση αντιμετωπίζει σκοπέλους λόγω καθυστερήσεων.

Τέλος, ο όμιλος Adani προσβλέπει σε επενδύσεις ύψους $20 δισ. την επόμενη δεκαετία σε ΑΠΕ, ενώ έχει θέσει ως στόχο την απανθρακοποίηση των λιμενικών δραστηριοτήτων του έως το 2025.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.