Βενεζουέλα: Αβεβαιότητα για την παραγωγή πετρελαίου

Βενεζουέλα: Αβεβαιότητα για την παραγωγή πετρελαίου

50
Βενεζουέλα: Αβεβαιότητα για την παραγωγή πετρελαίου

Μετά από μια χρονιά με ιστορικά χαμηλή παραγωγή πετρελαίου, η Βενεζουέλα ανέκαμψε το 2021, καθώς η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleos de Venezuela κατάφερε να συνάψει συμφωνίες που της επέτρεψαν να παραγάγει, να διυλίσει και να εξαγάγει κατεργασμένο «ελαφρύτερο» πετρέλαιο. Τον Νοέμβριο του 2021, η παραγωγή ξεπέρασε τα 824.000 βαρέλια την ημέρα, αύξηση πάνω από 90% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η αύξηση επιτεύχθηκε κυρίως μετά τη συμφωνία με την ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, που αποδείχθηκε σημαντική για την παραγωγή εξαγώγιμης ποιότητας πετρελαίου.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, τοπικές πωλήσεις και εξαγωγές αργού πετρελαίου στην Ασία τής επέτρεψαν αυξημένες χρηματικές ροές και την κάλυψη μέρους των οφειλών της προς εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Σε όλη τη χώρα παρατηρήθηκε σταθεροποίηση και εν τέλει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία εκτιμάται πως έχει διαμορφωθεί στα 640.000 έως 660.000 βαρέλια ανά ημέρα κατά μέσο όρο για το 2021, με πολλές πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις από τα ανατολικά (Petro San Felix και Petrodelta) μέχρι τα δυτικά (Tia Juana και Cabimas) να επαναλειτουργούν.

Ερώτημα όμως αποτελεί το αν η θετική πορεία θα συνεχιστεί, αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, καθώς η κακή διαχείριση και διοίκηση της εταιρείας τα προηγούμενα έτη, όπως και οι πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις, δυσκόλεψαν την πρόσβασή της σε εξειδικευμένα μηχανήματα εξόρυξης, σε ξένες επενδύσεις και εξαγωγές σε σημαντικές αγορές. Στελέχη του κλάδου σημειώνουν ότι η παραγωγή της εταιρείας, παρότι κατάφερε να αγγίξει το ένα εκατομμύριο βαρέλια τον Δεκέμβριο, είναι αρκετά μακριά από την πραγματική δυναμική της.

Για να υπάρξει αύξηση το νέο έτος, ζωτικής σημασίας είναι οι επενδύσεις σε νέες πηγές, σε καινοτόμες υποδομές, σε μηχανήματα για διύλιση του αργού πετρελαίου και σε δεξαμενές ή πλοία για την αποθήκευση του διυλισμένου πετρελαίου. Επίσης, «κλειδί» αποτελεί η κάλυψη των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους συνεργάτες της, οι οποίες συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.