Η επίδραση της Κίνας στην αγορά πετρελαίου

Η επίδραση της Κίνας στην αγορά πετρελαίου

157
Η επίδραση της Κίνας στην αγορά πετρελαίου

Η Κίνα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο, καθώς αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων εισαγωγέων τόσο ξηρών όσο και υγρών φορτίων. Μάλιστα, η Κίνα συνιστά τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Ωστόσο, το πρώτο μέρος των ποσοστώσεων εισαγωγών που έλαβαν τα ιδιωτικά διυλιστήρια για το 2022 ήταν 11% μειωμένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πληθώρας ειδησεογραφικών μέσων, μεταξύ άλλων και του Oil Price, το πρώτο μέρος των ποσοστώσεων που δόθηκαν σε μη κρατικά διυλιστήρια αφορά ποσότητες πετρελαίου ίσες με 109 εκατ. τόνους. Επιπλέον, ο αριθμός των μη κρατικών διυλιστηρίων που έλαβαν ποσοστώσεις εμφανίστηκε μειωμένος, καθώς διαμορφώθηκε στα 42, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι πολιτικές του Πεκίνου για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνδυασμό τόσο με την προσπάθειά του να αποτρέψει παράνομες πρακτικές των ανεξάρτητων διυλιστηρίων όσο και με την πολιτική του αναφορικά με την πανδημία, αναμένεται να επιβραδύνουν το εμπόριο πετρελαίου στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου για τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 10,7 εκατ. βαρέλια/ημερησίως, περίπου 1 εκατ. βαρέλια/ημερησίως λιγότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.