Στα πρόθυρα μιας νέας ενεργειακής κρίσης: Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί

Στα πρόθυρα μιας νέας ενεργειακής κρίσης: Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί

304
Στα πρόθυρα μιας νέας ενεργειακής κρίσης: Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί

Ομιχλώδης, αν όχι αβέβαιη, διαφαίνεται η αγορά του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών πρωταγωνιστών. Μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. «Οδεύουμε προς μια φάση που θα μπορούσε να είναι έως επικίνδυνη», δήλωσε εμφατικά ο υπουργός Πετρελαίου Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και σε μια ενδεχόμενη «ενεργειακή κρίση» στο προσεχές διάστημα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός προεξόφλησε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ενδέχεται να μειωθεί κατά πολύ έως το 2030, ενώ προέτρεψε τις ενεργειακές εταιρείες και τους επενδυτές να αγνοήσουν τα «τρομακτικά μηνύματα» από τις «σειρήνες» για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, οι απόψεις του υπουργού έρχονται σε αντίθεση με ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς: ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζήτησε να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, για να «αφανιστούν» οι εκπομπές άνθρακα έως το 2050, ενώ διάφορες ΜΚΟ ανά τον πλανήτη πιέζουν τους πολιτικούς για την εφαρμογή άμεσων και πιο πράσινων λύσεων για τη «σωτηρία του πλανήτη». Ως γνωστόν, οι παγκόσμιες δαπάνες για έργα εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 30% το 2020 ενώ ανέκαμψαν ελαφρά το 2021, σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είναι από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την παραγωγή, ενώ προσπαθεί να αυξήσει την εξαγωγή και την απρόσκοπτη διεθνή εμπορία του μαύρου χρυσού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.