Το Λονδίνο, η κορυφαία αγορά της Ευρώπης για IPO

Το Λονδίνο, η κορυφαία αγορά της Ευρώπης για IPO

79
Το Λονδίνο, η κορυφαία αγορά της Ευρώπης για IPO

To Λονδίνο διατήρησε και το 2021 τη θέση του ως η κορυφαία αγορά της Ευρώπης για IPOs εταιρειών, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αφορούν κυρίως το Brexit και την πανδημία.

Ειδικότερα, το 2021, οι αρχικές δημόσιες προσφορές εταιρειών στις κεφαλαιαγορές του Λονδίνου ανήλθαν σε αξία στα $18,66 δισ., ξεπερνώντας τη Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ, των οποίων οι IPOs ανήλθαν στα $12,62 δισ. και $9,7 δισ. αντίστοιχα. Η Φρανκφούρτη, ένα παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, «φιλοξένησε» το 2021 δημόσιες εγγραφές ύψους $9,3 δισ.

Μάλιστα η τάση νέων δημόσιων εγγραφών στο Λονδίνο δεν φάνηκε να μειώνεται ούτε την περίοδο των εορτών, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου η Graft Polymer αποκάλυψε τα πλάνα της να εισαχθεί στο London Stock Exchange (LSE) στις αρχές Ιανουαρίου.

Συνολικά 108 εταιρείες επέλεξαν τις κεφαλαιαγορές του Λονδίνου από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, με τις 53 από αυτές να εισάγονται στην κύρια αγορά του LSE αντλώντας $14,8 δισ.

H ΙPO της Deliveroo ήταν η μεγαλύτερη, καθώς η εταιρεία κατάφερε να αντλήσει $2 δισ. από επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον για τη μετοχή της. H αμέσως προηγούμενη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο LSE ήταν της Glencore το 2011.

Σύμφωνα με την KPMG, οι λόγοι που οδήγησαν φέτος τις εταιρείες στις βρετανικές κεφαλαιαγορές ήταν διαφορετικοί απ’ ό,τι το 2020. Φέτος οι εταιρείες αναζήτησαν επιπρόσθετα κεφάλαια για επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες σε αντίθεση με το 2020, οπότε κύριο μέλημα ήταν «η επιβίωση σε αβέβαιες και συχνά απαιτητικές συνθήκες».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.