Το Νινγκμπό-Ζουσάν σπάει το φράγμα των 30 εκατ. TEUs

Το Νινγκμπό-Ζουσάν σπάει το φράγμα των 30 εκατ. TEUs

85
Το Νινγκμπό-Ζουσάν σπάει το φράγμα των 30 εκατ. TEUs

Σημαντική βελτίωση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε το κινεζικό λιμάνι Νινγκμπό-Ζουσάν, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύνολο των εφοδιαστικών αλυσίδων φέτος.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι ξεπέρασε τα 30 εκατ. TEUs. Ως εκ τούτου, το Νινγκμπό-Ζουσάν γίνεται το τρίτο στον κόσμο πίσω από τη Σαγκάη και τη Σιγκαπούρη που υπερβαίνει σε διακίνηση τα 30 εκατ. TEUs, ενώ την ίδια ώρα ο κινεζικός λιμένας εδραιώνει τη θέση του ως τρίτος πιο πολυσύχναστος. Η ανάπτυξη του Νινγκμπό-Ζουσάν είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι δεκαπέντε χρόνια πριν βρισκόταν στη 15η θέση των κορυφαίων λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων. Άλλωστε, εντός του 2021 πρόσθεσε 27 νέες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και προώθησε τις συνδυασμένες μεταφορές, με στόχο να καταστεί κόμβος θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Παρά τη σημαντική ανάπτυξη, ο κινεζικός λιμένας δύσκολα θα καταφέρει να «απειλήσει» τη Σαγκάη των 43,5 εκατ. TEUs το 2020 και τη Σιγκαπούρη των 37 εκατ. ΤΕUs το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα κυριαρχεί στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθώς τα επτά από τα δέκα πιο πολυσύχναστα λιμάνια παγκοσμίως βρίσκονται στην ασιατική χώρα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι κινεζικές αρχές επέβαλαν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων στην πόλη-λιμάνι Νινγκμπό, προκαλώντας εκ νέου ανησυχίες για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Φωτό:  Alex Plavevski/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.