«Τρομακτικά» σενάρια για την τιμή του πετρελαίου

«Τρομακτικά» σενάρια για την τιμή του πετρελαίου

356
«Τρομακτικά» σενάρια για την τιμή του πετρελαίου

Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των τιμών πετρελαίου έως το 2050 αναμένει ο Leonid Fedun, μέλος του ΔΣ της Lukoil, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Συγκεκριμένα, η πιθανή αύξηση θα αποτελέσει απόρροια του υψηλού πληθωρισμού και θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα ενεργειακών αγαθών.

Ειδικότερα, ο Leonid Fedun παρουσίασε τρία σενάρια ενεργειακής ανάπτυξης, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την αύξηση της τιμής του πετρελαίου άνω των $100 ανά βαρέλι. Στο «evolutionary» σενάριο, οι τιμές θα φτάσουν τα $128/βαρέλι, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και τις ποσοστώσεις εκπομπών των παραγωγών. Στο σενάριο «equilibrium», οι τιμές θα αγγίξουν τα $197/βαρέλι, ενώ σε εκείνο τoυ «transformation» τα $380/βαρέλι. Παρά τις διαφορές τους, σε όλα τα σενάρια πρωταγωνιστικό ρόλο επί της αύξησης της τιμής θα διαδραματίσει ο πληθωρισμός.

Παράλληλα, εφόσον επιμείνει η τάση υποεπενδύσεων στην ανάπτυξη αποθεμάτων και στην παραγωγή πετρελαίου, ο κ. Fedun εκτιμά ότι το 2050 θα επικρατήσει το σενάριο το οποίο περιλαμβάνει τις μέγιστες τιμές. Ακόμη, η κατανάλωση υδρογονανθράκων θα παραμείνει σταθερή έως το 2030 και η κατανάλωση υγρών καυσίμων θα μειωθεί σε ισχυρές οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά το 2035.

Τέλος, η Ρωσία έχει τη δυναμική να καταστεί ηγέτιδα στις εξαγωγές υδρογονανθράκων χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2050, σύμφωνα με τον κ. Fedun.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.