Με τις ευλογίες Βρυξελλών η ανάπτυξη μιας μονάδας παραγωγής bio-LNG 

Με τις ευλογίες Βρυξελλών η ανάπτυξη μιας μονάδας παραγωγής bio-LNG 

183
Με τις ευλογίες Βρυξελλών η ανάπτυξη μιας μονάδας παραγωγής bio-LNG 

Οι εταιρείες Titan, Attero και Nordsol έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια χρηματοδότηση ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος FirstBio2Shipping, το οποίο αφορά την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής bio-LNG στο Wilp της Ολλανδίας. Η νέα μονάδα πρόκειται να παράγει ετησίως περίπου 2.400 τόνους bio-LNG, το οποίο θα προορίζεται για χρήση στο ναυτιλιακό κλάδο ως καύσιμο πλοίων.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αποτελεί σαφή αναγνώριση από μεριάς ΕΕ του ζωτικού ρόλου που αναμένεται να διαδραματίσει το bio-LNG στην απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Το bio-LNG παράγεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας και υγροποίησης του βιοαερίου, το οποίο με τη σειρά του παράγεται από οργανικά απόβλητα, κυρίως οικιακά και γεωργικά απόβλητα τα οποία είναι διαθέσιμα σε αφθονία. Στο πλαίσιο του προγράμματος FirstBio2Shipping, η Attero θα παράγει ετησίως 6 εκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα (Nm3) βιοαερίου από οικιακά απόβλητα, το οποίο στη συνέχεια θα επεξεργάζεται και θα υγροποιεί σε bio-LNG η Nordsol, αξιοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία iLNG που διαθέτει.

Μέσω της συνεργασίας τους, Attero και Nordsol θα παράγουν ετησίως 2.400 τόνους υψηλής ποιότητας bio-LNG, καθώς και 5.000 τόνους υγροποιημένου bioCO2. Η Titan, θα διαθέτει το παραγόμενο bio-LNG στο ναυτιλιακό κλάδο, με στόχο να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τα ορυκτά καύσιμα. Το παραγόμενο bio-LNG αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 92% σε σύγκριση με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση περισσότερων από 87.500 τόνων ισοδύναμων καθαρών εκπομπών CO2 (tCO2e) στα 10 πρώτα χρόνια της χρήσης του.

Φωτό: www.nordsol.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.