Τι συμβαίνει με τις πειρατικές επιθέσεις στη Σομαλία

Τι συμβαίνει με τις πειρατικές επιθέσεις στη Σομαλία

218
Τι συμβαίνει με τις πειρατικές επιθέσεις στη Σομαλία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ομόφωνα ψήφισε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου να επιτρέψει σε διεθνείς ναυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα απαραίτητα μέσα για την πάταξη της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας.

Η απόφαση αυτή ωστόσο θα έχει ισχύ για τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σομαλίας, δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό πειρατείας για πάνω από τέσσερα χρόνια και συνεπώς οι όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να φτάσουν στο τέλος τους. Έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, το αρχικό ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη προέβλεπε παράταση της παρουσίας των διεθνών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η κυβέρνηση της Σομαλίας αντιτέθηκε στην πρόταση και εν τέλει, μετά από διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές κατέληξαν στους τρεις μήνες.

Ο πρεσβευτής της Σομαλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Abukar Dahir Osman, ανέφερε ότι, δεκατρία χρόνια μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της πρώτης απόφασης για την πάταξη της πειρατείας, το «ορόσημο των τεσσάρων διαδοχικών ετών χωρίς κανένα περιστατικό πειρατικής ή ληστρικής επίθεσης στη Σομαλία, αποτελεί αληθινή απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους».

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ αναγνώρισε τις βελτιώσεις στη Σομαλία, έκανε λόγο για «παράνομα κεφάλαια, που πυροδοτούν το έγκλημα, τη διαφθορά και την τρομοκρατία».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.