Με το πόδι στο γκάζι οι ναύλοι των containerships

Με το πόδι στο γκάζι οι ναύλοι των containerships

170
Με το πόδι στο γκάζι οι ναύλοι των containerships

Oι ναύλοι των μακροχρόνια ναυλωμένων containerships συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους, όπως αποτυπώνεται από τον δείκτη XSI της Xeneta για τον μήνα Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 16,3%, στις 251,32 μονάδες. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση από μήνα σε μήνα από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ συγκριτικά με έναν χρόνο πριν η τιμή του είναι αυξημένη κατά 121,2%.

Μάλιστα, η σημαντική άνοδος των ναύλων για το σύνολο των κύριων τακτικών γραμμών αντανακλάται στην κερδοφορία των εταιρειών διαχείρισης containerships, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για αθροιστικά κέρδη $150 δισ. στο τέλος του 2021.

Mπορεί για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές οι ναύλοι να μειώθηκαν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον XSI, εντούτοις τον Νοέμβριο αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και κατέγραψαν άνοδο 141% συγκριτικά με τα τέλη του 2020. Αύξηση 24% σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σε εμπορευματοκιβώτια.

Ο επιμέρους δείκτης της Xeneta για τις εισαγωγές των ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση κατά 39,3%, στις 275,66 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του δείκτη, ο οποίος, συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα κατά 122,4%. Άνοδος 9% και για τις αμερικανικές εξαγωγές, με τον δείκτη να αγγίζει τις 111,92 μονάδες.

Με τα σημαντικά προβλήματα να παραμένουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η US Federal Maritime Commission (FMC) ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την εκκίνηση έξι ομάδων δράσης για τη διευκόλυνση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στα αμερικανικά τερματικά.

Φωτό: Robin Utrecht/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.