Ισχυρή η ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα παρά την Όμικρον;

Ισχυρή η ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα παρά την Όμικρον;

154
Ισχυρή η ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα παρά την Όμικρον;

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, προέβη σε αύξηση των επίσημων τιμών πώλησης (Official Selling Prices – OSPs) για κάθε τύπου πετρέλαιο στην ασιατική αγορά για τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Μάλιστα, η εν λόγω αύξηση αποτελεί τη δεύτερη συνεχόμενη στις OSPs της εταιρείας, ακολουθώντας την ισχυρή πορεία της spot αγοράς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή τον Νοέμβριο. Ενδεικτικά, η OSP Ιανουαρίου για το βασικό προϊόν της, Arab Light, αυξήθηκε κατά $0,60 τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο OPEC+ αποφάσισε τη διατήρηση της πολιτικής του, της σταδιακής επαναφοράς της προσφοράς πετρελαίου, παρότι επικρατεί αβεβαιότητα λόγω της παραλλαγής Όμικρον και παρότι αρκετές χώρες αποφάσισαν την αποδέσμευση ποσοτήτων αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματά τους. Συνεπώς, το γεγονός πως η Aramco προέβη σε αύξηση των τιμών εν μέσω των συγκεκριμένων συνθηκών καταδεικνύει πως οι εκτιμήσεις της κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση πετρελαίου το 2022.

Υπενθυμίζεται πως, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η JP Morgan έκανε λόγο για τιμές πετρελαίου που θα ξεπεράσουν τα $125/βαρέλι το 2022 και τα $150/βαρέλι το 2023. Η εκτίμηση αυτή οφειλόταν στην έλλειψη παραγωγικής ικανότητας στις χώρες του OPEC+. Την ίδια ώρα, εκτιμητές της Goldman Sachs υπολογίζουν ότι η τιμή πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα $85/βαρέλι (για το Brent) κατά μέσο όρο το 2023.

Τέλος, παρά τις εκτιμήσεις για ισχυρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της παραλλαγής Όμικρον και των επιδράσεων που δύναται να έχει στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και κατ’ επέκταση στη ζήτηση «μαύρου χρυσού». Συνεπώς, το τοπίο παραμένει θολό για τα δεξαμενόπλοια και τη ναυλαγορά τους, η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.