Η πρωτοβουλία της BIMCO με φόντο τις πειρατικές επιθέσεις

Η πρωτοβουλία της BIMCO με φόντο τις πειρατικές επιθέσεις

163
Η πρωτοβουλία της BIMCO με φόντο τις πειρατικές επιθέσεις

H ΒΙΜCO ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ πλοίων συνοδείας και εμπορικών πλοίων στις θαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση της πειρατικής δραστηριότητας, όπως ο Κόλπος της Γουινέας. Το νέο πλαίσιο, με την ονομασία SEV-GUARDCON, επιχειρεί να καλύψει ζητήματα όπως τι θα συμβεί στις περιπτώσεις που ένα πλοίο συνοδείας δεν είναι στο σωστό σημείο ή δεν είναι επιχειρησιακά έτοιμο να συνδράμει τα εμπορικά πλοία κατά τη διέλευσή τους από τις επικίνδυνες πειρατικές ζώνες.

Η δομή του είναι τέτοια ώστε να καλύπτει το σύνολο των απαραίτητων διαδικασιών που απαιτούνται και να ανταποκρίνεται στα διάφορα θεσμικά πλαίσια που ισχύουν στις εκάστοτε περιοχές και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες όπου σημειώνονται περιστατικά πειρατείας.

Τα πλοία συνοδείας χρησιμοποιούνται στις περιοχές όπου παρατηρείται έντονη πειρατική δραστηριότητα, ωστόσο τοπικές νομοθεσίες και πρακτικές απαγορεύουν την επιβίβαση ένοπλου προσωπικού στα εμπορικά πλοία. Με το νέο πλαίσιο επιχειρείται μια δίκαιη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων που παρέχουν υπηρεσίες συνοδείας και των πλοιοκτητών που τις χρειάζονται, αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής της BIMCO, Nick Fell.

Η ομάδα εργασίας αποτελείτο από εκπροσώπους πλοιοκτητών, οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας και συνοδείας πλοίων, αναλυτών θαλάσσιου κινδύνου, P&I clubs, ασφαλιστών και ειδικών σε νομικά ζητήματα. Το πλαίσιο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ και θα είναι προσβάσιμο στους ενδιαφερομένους, με επεξηγηματικές σημειώσεις στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.