Βατερλό για τον μαύρο χρυσό οι νέες μεταλλάξεις της πανδημίας;

Βατερλό για τον μαύρο χρυσό οι νέες μεταλλάξεις της πανδημίας;

168
Βατερλό για τον μαύρο χρυσό οι νέες μεταλλάξεις της πανδημίας;

Εξαπλώνεται και στην αγορά πετρελαίου η ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον και τις μεταλλάξεις της. Όπως αναφέρει το OilPrice, οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν πτώση την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, αντανακλώντας τον φόβο για μειωμένη ζήτηση ενόψει νέων περιορισμών, που θα έβαζαν φρένο στην κατανάλωσή του.

Ειδικότερα, οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή έπεσαν περισσότερο από 11%, προτού ανεβούν ξανά τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, με το Brent και το WTI να βρίσκονται σε επίπεδα άνω των $75 και άνω των $71 αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η τράπεζα Morgan Stanley προέβη σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών της για τις τιμές πετρελαίου το α’ τρίμηνο του 2022, στα $82,5/ βαρέλι (ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν $95/βαρέλι). Στην αγορά επικρατεί ανησυχία για την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με ενδεχόμενο αντίκτυπο της «Όμικρον» στη ζήτηση να «τρομάζει» αναλυτές και κύκλους της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, άγνωστο παραμένει κατά πόσο ο OPEC+ θα επιμείνει στο τωρινό πλάνο αύξησης της προσφοράς πετρελαίου.

Ωστόσο, η Morgan Stanley θεωρεί πως οι τιμές πετρελαίου θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα στα μέσα του επόμενου έτους και συνεπώς προέβη σε αναθεωρήσεις στις τιμές του γ’ τριμήνου για το Brent, από τα $85/βαρέλι στα $90/βαρέλι.

Τέλος, η εύθραυστη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου ίσως μεταθέσει για αργότερα την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς των δεξαμενόπλοιων, η οποία πασχίζει να βρει τον βηματισμό της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Φωτό: Alexander Bobrov/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.