Κίνα-Αυστραλία: Γιατί δεν κοπάζει η μεταξύ τους κόντρα

Κίνα-Αυστραλία: Γιατί δεν κοπάζει η μεταξύ τους κόντρα

295
Κίνα-Αυστραλία: Γιατί δεν κοπάζει η μεταξύ τους κόντρα

Εντείνεται η κόντρα Πεκίνου-Καμπέρας μετά και το πρόσφατο περιστατικό, όπου πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας έπλεε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αυστραλίας.

«Οι προειδοποιητικές κινήσεις της Κίνας δεν συνάδουν με τη ρητορική για προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή», ανέφερε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Peter Dutton. Παράλληλα, ο Αυστραλός υπουργός αναφέρθηκε στη στρατιωτικοποίηση από πλευράς Κίνας της Νότιας Σινικής Θάλασσας, στις πρόσφατες διενέξεις με την Ταϊβάν και στην εφαρμογή μιας εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, που κατά τον ίδιο έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες του Πεκίνου για προώθηση της ειρήνης.

Η απάντηση της κινεζικής πλευράς ήταν άμεση. Ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Καμπέρα τονίζει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα εξομαλυνθούν εάν η κυβέρνηση της Αυστραλίας βασίζει την εθνική της στρατηγική «σε μια ανάλυση χωρίς όραμα και σε ξεπερασμένη νοοτροπία».

Οι σχέσεις των δύο κρατών μόνο καλές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν το τελευταίο διάστημα, μετά τις κατηγορίες της Καμπέρας για απόκρυψη στοιχείων της Κίνας αναφορικά με την προέλευση του κορονοϊού. Ως απάντηση, η Κίνα έχει επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών κινεζικού άνθρακα, εξέλιξη που, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Αντιθέτως, το γεγονός ότι η Κίνα αναζητά φορτία από μακρινότερους προορισμούς, όπως η Νότια Αφρική, αυξάνει τα τονομίλια και δίνει φτερά στη ναυλαγορά των dry, η οποία εντός του έτους κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά την πρόσφατη διόρθωση της αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.