Μπρα ντε φερ IEA και OPEC με φόντο τις τιμές πετρελαίου

Μπρα ντε φερ IEA και OPEC με φόντο τις τιμές πετρελαίου

110
Μπρα ντε φερ IEA και OPEC με φόντο τις τιμές πετρελαίου

Κριτική δέχεται ο OPEC λόγω της αδράνειάς του έναντι των αυξανόμενων τιμών πετρελαίου. Συγκεκριμένα, o επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του τόσο για τη στάση σημαντικών εταιρειών παραγωγής ορυκτών καυσίμων όσο και για εκείνη των σημαντικών χωρών παραγωγής πετρελαίου, βάσει του αμερικανικού CNBC.

Κατά τον κ. Birol, η πίεση που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές είναι εύκολα διαχειρίσιμη, καθώς 6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, επί του παρόντος, μένουν ανεκμετάλλευτα στις χώρες που ανήκουν στον OPEC+.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε απευθύνει εκκλήσεις στον OPEC+ προκειμένου να επιταχυνθεί η σταδιακή επαναφορά της παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού, κίνηση που πιθανώς θα οδηγούσε σε ανακούφιση της αγοράς και πτώση των καλπαζουσών τιμών βενζίνης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο OPEC+ παρέμεινε απαθής, ωθώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν στην ενορχήστρωση μιας καμπάνιας αποδέσμευσης πετρελαϊκών αποθεμάτων. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε η συμμετοχή σημαντικών διεθνών δυνάμεων, μεταξύ άλλων της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρότι η κίνηση αυτή από πλευράς Ουάσιγκτον είχε ως στόχο τη μείωση των τιμών πετρελαίου, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επετεύχθη. Αντιθέτως, όπως αναφέρει το Oil Price, οι τιμές αυξήθηκαν.

Τέλος, ενώ αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο πόλεμο τιμών στην αγορά πετρελαίου, ίσως οι νέες αφρικανικές μεταλλάξεις του κορονοϊού προσδώσουν στην αγορά την επιθυμητή ισορροπία. Άλλωστε, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στον φόβο μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Φωτό:

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.