Η Ρωσία κατασκευάζει το μεγαλύτερο λιμενικό συγκρότημα στη Βαλτική

Η Ρωσία κατασκευάζει το μεγαλύτερο λιμενικό συγκρότημα στη Βαλτική

467
Η Ρωσία κατασκευάζει το μεγαλύτερο λιμενικό συγκρότημα στη Βαλτική

Οι ρωσικές FSUE Rosmorport και Primorsky Universal Transshipment Complex υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου λιμενικού συγκροτήματος στις ακτές της Βαλτικής και εντός ρωσικής επικράτειας.

Το λιμενικό σύμπλεγμα θα βρίσκεται στην περιφέρεια Vyborg, βόρεια της Αγίας Πετρούπολης. Με την πρώτη φάση ολοκλήρωσης του έργου, τον Δεκέμβριο του 2024, το εν λόγω λιμάνι θα είναι το μοναδικό στη λεκάνη της Βαλτικής ικανό να εξυπηρετεί σύγχρονα bulkers μέγιστης χωρητικότητας 150.000 dwt και containerships μέγιστης μεταφορικής ικανότητας 23.000 TEUs. To λιμενικό έργο θα διαθέτει συστήματα φόρτωσης, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης χύδην φορτίων, καθώς και τεχνολογικές καινοτομίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Η πλήρης κατασκευή του έργου αναμένεται το 2030 και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, o ετήσιος όγκος φορτίου από το φιλόδοξο ρωσικό project θα ανέρχεται σε 65 εκατ. τόνους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% της διαχειριστικής ικανότητας όλων των ρωσικών λιμανιών στη Βαλτική. Για την καλύτερη συνδεσιμότητα με τη χώρα, το λιμενικό συγκρότημα θα συνδέεται με σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων και με αυτοκινητόδρομο τεσσάρων γραμμών. Στην ανακοίνωση της FSUE τονίζεται ότι στόχος είναι η προσέλκυση φορτίων από τα κράτη της Βαλτικής και η αύξηση των εξαγωγών της Ρωσίας.

Το project αναμένεται να δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας στο Primorsk, το οποίο επί του παρόντος αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι φόρτωσης πετρελαίου στη Βαλτική. Η Βαλτική Θάλασσα αποτελεί μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια αρτηρία, ιδίως για τα μικρότερα bulkers, που εκτελούν δρομολόγια μικρών αποστάσεων. Άλλωστε, η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο στον κόσμο εξαγωγέα σιταριού και άρα οι όποιες εξελίξεις στην περιοχή αναμένεται να επηρεάσουν το trade pattern για τα dry.

Φωτό: upkprimorsk.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.