Esben Poulsson: Μείζον θέμα ο εμβολιασμός των ναυτικών

Esben Poulsson: Μείζον θέμα ο εμβολιασμός των ναυτικών

184
Esben Poulsson: Μείζον θέμα ο εμβολιασμός των ναυτικών

Την άποψη πως τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν σχεδόν επιλυθεί εξέφρασε ο Esben Poulsson, πρόεδρος του International Chamber of Shipping, σε συνέντευξή του στο CNBC. Όμως, αυτό δεν συνεπάγεται πως όλες οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ναυτιλία έχουν εξανεμιστεί, σημειώνει.

Ειδικότερα, ο κ. Poulsson κρίνει πως τα σημαντικά επίπεδα προ-παραγγελιών που έχουν κάνει οι εταιρείες λιανικής θα εξομαλύνουν την κατάσταση έλλειψης αγαθών. Ακόμη, σε ορίζοντα 24 έως 36 μηνών, ο στόλος θα αυξηθεί σημαντικά, καλύπτοντας πιο αποτελεσματικά τη ζήτηση.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τον κ. Poulsson. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η κρίση στις αλλαγές πληρωμάτων και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού των ναυτικών. Ενδεικτικά, πολλές χώρες συνεχίζουν να θέτουν σε ισχύ περιορισμούς στις μετακινήσεις, ώστε να βάλουν «φρένο» στην εξάπλωση της Covid-19, εμποδίζοντας πολλούς ναυτικούς να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Παράλληλα, στο πρόβλημα αυτό προστίθεται η περιορισμένη πρόσβαση των ναυτικών στους εμβολιασμούς, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι χώρες που απαιτούν όσοι ταξιδεύουν να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Παρότι, τα ποσοστά εμβολιασμού στους ναυτικούς αυξήθηκαν σημαντικά από τον Οκτώβριο (31%) προς τον Νοέμβριο (41%), το πρόβλημα παραμένει κατά τον ίδιο.

Συνεπώς, το ICS παροτρύνει τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως «key workers», προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, πολλές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ICS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.