INTERCARGO: Η τεχνολογική πρόοδος, προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας 

INTERCARGO: Η τεχνολογική πρόοδος, προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας 

90
INTERCARGO: Η τεχνολογική πρόοδος, προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας 

Σε ανακοινώσεις αναφορικά με την απανθρακοποίηση  της ναυτιλίας και τις προκλήσεις που ένα τέτοιο εγχείρημα ενέχει προέβη η INTERCARGO με αφορμή την 77η συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του IMO (MEPC 77) η οποία πραγματοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα 22 με 26 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η INTERCARGO αναφέρει ότι υποστηρίζει πλήρως τις φιλόδοξες βλέψεις για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050, ωστόσο υπογραμμίζει πως προκειμένου να επιτευχθεί ένας στόχος τέτοιου βεληνεκούς, καθίσταται αναγκαία η πρόοδος της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η εμπορική διάθεση των απαιτούμενων τεχνολογιών, καυσίμων και συστημάτων πρόωσης, όπως και οι σχετικές υποδομές αυτών.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η INTERCARGO στην ανακοίνωσή της, στους βραχυπρόθεσμους στόχους της MEPC θα πρέπει να είναι η έγκριση της πρότασης που έχει κατατεθεί για την ίδρυση ενός International Maritime Research and Development Board και για τη δημιουργία του ταμείου IMO Maritime Research Fund.

Τέλος, η INTERCARGO σε συνεργασία με το International Chamber of Shipping έχει καταθέσει πρόταση για μια παγκόσμια εισφορά στις εκπομπές άνθρακα των πλοίων ως ένα μεσοπρόθεσμο αγορακεντρικό μέτρο προκειμένου να επιταχυνθεί η χρήση και η ανάπτυξη τεχνολογιών και καυσίμων ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

Φωτό: Mohammed Hijaz/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.