Πετρελαϊκοί κολοσσοί αυξάνουν την παραγωγή τους

Πετρελαϊκοί κολοσσοί αυξάνουν την παραγωγή τους

123
Πετρελαϊκοί κολοσσοί αυξάνουν την παραγωγή τους

Η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, η Lukoil, προσβλέπει σε αύξηση της παραγωγής της στα 1,67 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2022, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Vagit Alekperov. Μετά τη συμφωνία OPEC+ του 2020, που προέβλεπε μείωση της παραγωγής πετρελαίου για δύο έτη, ώστε να ελεγχθεί η κατάρρευση της τιμής του λόγω πανδημίας, η παραγωγή της Lukoil είχε πέσει κατά 19% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της ξανά κατά 210.000 βαρέλια ανά ημέρα το γ’ τρίμηνο του 2021. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Alekperov, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά μόνο από έλλειψη επενδύσεων σε νέα projects λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή δεν θα πλησιάσει τα $100 ανά βαρέλι το προσεχές διάστημα. Εξάλλου, πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η κάλυψη της ζήτησης και όχι η αύξηση της τιμής τη δεδομένη περίοδο.

Η Lukoil φιλοδοξεί να επανεκκινήσει τις συζητήσεις για εξόρυξη πετρελαίου στο Ιράν, στις πετρελαιοπηγές Ab Teymour και Mansouri, αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή για την πυρηνική ατζέντα. Οι συζητήσεις βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, με το συγκεκριμένο εγχείρημα να είναι σημαντικό για την αύξηση της παραγωγής για την εταιρεία που γνωρίζει την περιοχή και τις γεωλογικές συνθήκες. Σε αντίθεση με τις βλέψεις της ρωσικής εταιρείας στο Ιράν, οι επιχειρήσεις της στο Ιράκ δεν είναι κερδοφόρες, αν και οι προσδοκίες ήταν υψηλές, καθώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.