Δεξαμενόπλοια: Οι κινήσεις Μπάιντεν που ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες

Δεξαμενόπλοια: Οι κινήσεις Μπάιντεν που ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες

364
Δεξαμενόπλοια: Οι κινήσεις Μπάιντεν που ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από ορισμένες από τις μεγαλύτερες σε κατανάλωση πετρελαίου χώρες στον κόσμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύουν ορισμένα από τα αποθέματά τους αργού σε μια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης των τιμών και τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με πολλές πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου άγγιξαν στα τέλη Οκτωβρίου τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετά την άρση περιορισμών της πανδημίας ξαναξεκίνησε να μετακινείται οδικώς και σιδηροδρομικώς, ενώ η προσφορά δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Ο OPEC και οι σύμμαχοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις Μπάιντεν να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος και ανώτατοι σύμβουλοί του έχουν θέσει το θέμα σε στενούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, καθώς και της Κίνας, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές τόνισαν ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ούτε έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί να επιδιώκεται αυτή η επιλογή ή οποιαδήποτε άλλη πορεία δράσης για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το λεπτομερές περιεχόμενο συγκεκριμένων συνομιλιών με άλλες χώρες. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Εν κατακλείδι, μια παρέμβαση των διεθνών δυνάμεων στην προσφορά πετρελαίου δύναται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση για εισαγωγές πετρελαίου και κατ’ επέκταση για τη θαλάσσια μεταφορά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.