Πλοία καύσης αμμωνίας, το φιλόδοξο εγχείρημα του αυστραλιανού κολοσσού Fortescue

Πλοία καύσης αμμωνίας, το φιλόδοξο εγχείρημα του αυστραλιανού κολοσσού Fortescue

115
Πλοία καύσης αμμωνίας, το φιλόδοξο εγχείρημα του αυστραλιανού κολοσσού Fortescue

O Αυστραλός επιχειρηματίας Andrew Forrest στοχεύει στο να μετατρέψει ένα από τα πλοία του στόλου του στο πρώτο παγκοσμίως πλοίο αποκλειστικής καύσης αμμωνίας πριν από το τέλος του 2022. Ο όμιλος δουλεύει ασταμάτητα για τη μετατροπή του 75 μέτρων πλοίου «MMA Leveque», που θα καταναλώνει αμμωνία για την πρόωσή του.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, δηλώνει ο επιχειρηματίας. Στόχος είναι όλα τα πλοία του ομίλου Fortescue Future Industries να μετατραπούν σε πλοία καύσης αμμωνίας μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Η αμμωνία αποτελεί καθαρότερο καύσιμο σε σχέση με το αργό πετρέλαιο και τα υποπροϊόντα του, που χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για την πρόωση των πλοίων σήμερα. Ο πρόεδρος του ομίλου, παρέχοντας την τεχνογνωσία, καλεί την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα να αγκαλιάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα και να πράξει αντίστοιχα για την επίτευξη του στόχου απανθρακοποίησης της ναυτιλίας πριν από το 2040.

Η ανακοίνωση της εν λόγω επιδίωξης από τον κ. Forrest έγινε στο περιθώριο της 26ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που διεξάγεται στη Γλασκώβη. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ο όμιλος επενδύει τεράστια ποσά στην έρευνα και στην ανάπτυξη, προκειμένου να μετατραπούν όλα τα τρένα, φορτηγά και πλοία του ομίλου έτσι ώστε να καταναλώνουν μηδενικών ρύπων καύσιμα το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.