H πρώτη πράσινη θαλάσσια οδός στον Βόρειο Ατλαντικό

H πρώτη πράσινη θαλάσσια οδός στον Βόρειο Ατλαντικό

123
H πρώτη πράσινη θαλάσσια οδός στον Βόρειο Ατλαντικό

Κατά τη διάρκεια της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, τα λιμάνια των Αμβέρσας και Μόντρεαλ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία της «πρώτης πράσινης θαλάσσιας οδού» στον Βόρειο Ατλαντικό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μέσω της συμφωνίας, οι δύο πυλώνες θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής δεσμεύονται να κινητοποιήσουν εταίρους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την αναγνώριση, την ανάπτυξη και την υιοθέτηση κοινών ή συμπληρωματικών λύσεων και υποδομών. Παράλληλα, σκοπός της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση του εμπορίου πράσινων καυσίμων και η παροχή ανανεώσιμων καυσίμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών για τα πλοία.

Ενώνοντας τις τεχνογνωσίες τους και χτίζοντας ένα πλαίσιο συνεργασίας από το 2013, τα λιμάνια των Μόντρεαλ και Αμβέρσας, τα οποία επίσης συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Call to Action for Shipping Decarbonization», προσβλέπουν στην επίτευξη παγκόσμιων στόχων δημιουργώντας παράλληλα οικονομικές ευκαιρίες με πράσινο αποτύπωμα.

Φωτό: Pierre Jarry/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.