Πετρέλαιο: Αντίρροπες τάσεις για προσφορά και ζήτηση στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Αντίρροπες τάσεις για προσφορά και ζήτηση στις ΗΠΑ

124
Πετρέλαιο: Αντίρροπες τάσεις για προσφορά και ζήτηση στις ΗΠΑ

Έκθεση με κύριο θέμα την ισορροπία ζήτησης και προσφοράς πετρελαίου δημοσίευσε η EIA την Τρίτη 9 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, η έκθεση εστιάζει στις αυξημένες τιμές πετρελαίου και στα ολοένα και μειούμενα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πανδημία Covid-19 οδήγησε τις τιμές πετρελαίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με την κατανάλωση αργού και των παραγώγων του να μειώνονται σημαντικά, με παράλληλη αύξηση των αποθεμάτων. Αντιθέτως, με τις οικονομίες ανά τον κόσμο να ανακάμπτουν, οι τιμές πετρελαίου το 2021 έχουν πάρει την ανιούσα και η τιμή του West Texas Intermediate καλπάζει προς υψηλά επταετίας, βάσει της ΕΙΑ. Συγκεκριμένα, το WTI διαμορφώθηκε στα $84/βαρέλι την 1η Νοεμβρίου ($37 περισσότερο από την 1η Ιανουαρίου), ενώ το Brent διαμορφώθηκε στα $85/βαρέλι, από τα $51/βαρέλι, εντός της ίδιας περιόδου.

Στο μέτωπο των αποθεμάτων, αξίζει να αναφερθεί πως, από τα τέλη Ιανουαρίου 2020 έως και τα τέλη Ιουνίου 2020, αυτά των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 92,4 εκατ. βαρέλια, στα 532,7. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2021, τα αμερικανικά αποθέματα ανέρχονταν σε 438,9 εκατ. βαρέλια, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου άγγιξαν τα 413,9 εκατ. βαρέλια. Τα πιο πρόσφατα επίπεδά τους, σύμφωνα με την ΕΙΑ, στις 29 Οκτωβρίου, ήταν στα 434,1 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της ΕΙΑ και για την παραγωγή. Ενδεικτικά, η μέση ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 11,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα μέσα στον μήνα Οκτώβριο, αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη του Μαΐου του 2020 (9,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα), ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο ημερήσιας παραγωγής του 2019 (12,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα).

Φωτό: Yang-Liu/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.