200 χρόνια ανεξαρτησίας για Ελλάδα και Παναμά: Κορυφώνονται οι επετειακές δράσεις

200 χρόνια ανεξαρτησίας για Ελλάδα και Παναμά: Κορυφώνονται οι επετειακές δράσεις

61
200 χρόνια ανεξαρτησίας για Ελλάδα και Παναμά: Κορυφώνονται οι επετειακές δράσεις

O Νοέμβριος για τον Παναμά χαρακτηρίζεται ως ο «μήνας της Πατρίδας» (Mes de la Patria).

Στις 3 Νοεμβρίου ο Παναμάς γιορτάζει την απελευθέρωσή του από την Κολομβία που πραγματοποιήθηκε το 1903, ενώ στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζεται η ανεξαρτησία του από την Ισπανία που έλαβε χώρα νωρίτερα, το 1821.

Το επετειακό έτος 2021 τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ξεπερνά τα επίπεδα της απλής τύχης και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα φίλα αυτά κράτη.

Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα  με πρωτοβουλία της Πρέσβης και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κας Julie Lymberopulos ανέλαβε να οργανώσει εικαστική έκθεση τον Νοέμβριο του 2021, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Παναμά, με έργα της Παναμέζας ζωγράφου, Olga Sinclair, και των 9 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών: (με αλφαβητική σειρά) Ηώ Αγγελή, Γιώργο Αυγέρο, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστο Κεχαγιόγλου, Βαγγέλη Ρήνα, και  Μανώλη Χάρο, οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα τους προς τιμήν του Παναμά μέσα από τη δική τους ματιά και σύλληψη.

Η συνέργεια και η στενή συνεργασία της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου του Παναμά στην Ελλάδα με τον Δήμο Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό επισφράγισμα του συμφώνου αδελφοποίησης που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021 μεταξύ της Πόλης του Παναμά και της Πόλης του Πειραιά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά στεγάζει την πολύτιμη αυτή προσπάθεια και δίνει βήμα στα έργα των καλλιτεχνών για τον ιερό αυτό επετειακό σκοπό.

Η φυσική εικαστική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στο διάστημα 15/11/2021 – 3/12/2021, ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.

Ταυτόχρονα, η εταιρία SQLearn ανέλαβε την δημιουργία της ψηφιοποιημένης εκδοχής της έκθεσης, που επιτρέπει σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο ή όριο που θέτει μια φυσική έκθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα δημιούργησε συνοδευτικά της φυσικής και ψηφιακής έκθεσης ένα επετειακό αναμνηστικό λεύκωμα.

Ως παράλληλη δράση, η Φιλαρμονική του Πειραιά παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο του Παναμά στην κεντρική σκηνή του Εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά με στόχο την παραγωγή ενός δημιουργικού επετειακού βίντεο που θα προβληθεί στις εκδηλώσεις της Πρεσβείας και θα ταξιδέψει ανά τον κόσμο.

Η Πρεσβεία του Παναμά δηλώνει ιδιαίτερα περήφανη που μέσω αυτών των σημαντικών επετειακών δράσεων Τέχνης και Πολιτισμού οι δύο λαοί έρχονται ακόμα πιο κοντά, επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.