Η ΕΕΝΜΑ στηρίζει την πρόταση του Πρωθυπουργού για ενεργειακή μετάβαση

Η ΕΕΝΜΑ στηρίζει την πρόταση του Πρωθυπουργού για ενεργειακή μετάβαση

63
Η ΕΕΝΜΑ στηρίζει την πρόταση του Πρωθυπουργού για ενεργειακή μετάβαση

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκόβη (COP 26), παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο “Sky News”, κατά την οποία επικεντρώθηκε σε θέματα ενεργειακής και ναυτιλιακής πολιτικής.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, επισημαίνοντας τις αστοχίες του πακέτου “fit for 55” σε σχέση με τον Ναυτιλιακό Κλάδο και προτείνοντας την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για τα εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες στην Ναυτιλία στην Ελλάδα.

Η ΕΕΝΜΑ, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας και της συνδρομής του Κλάδου στην μείωση εκπομπών του θερμοκηπίου, στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΝΜΑ υπογραμμίζεται ότι όλες οι νέες μορφές τεχνολογίας (ηλεκτρική, υβριδική, εναλλακτικά καύσιμα) αφορούν άμεσα την shortsea ναυτιλία, αφού ο στόλος της πλέει σε Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, επομένως κάθε τεχνολογική καινοτομία εφαρμόζεται πρώτα στον στόλο της ΝΜΑ, λόγω των συγκεκριμένων αποστάσεων.

Υπενθυμίζεται, πως η ΕΕΝΜΑ δημιούργησε το 2015 το πρόγραμμα EUROPA SHIP PLAN, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα JUNKERPLAN, με σκοπό την δανειοδότηση, μέσω της EIB, ποσού έως 1,5 δις. ευρώ για την ανανέωση του στόλου της shortsea ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε το DETAIL IMPLEMENTATION PLAN (DIP), το οποίο πήρε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηριζόμενο από το (CEF) Connecting Europe Facility, στο οποίο εντάχθηκε και το ZERO VISION TOOL, αντίστοιχη πρωτοβουλία των Βορείων Χωρών. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΝΜΑ σημειώνει πως η μη ουσιαστική λειτουργία των Ελληνικών Ναυπηγείων την εποχή εκείνη, περιθωριοποίησε την ευρεία εφαρμογή του EUROPA SHIP PLAN, για την κατασκευή πλοίων shortsea ειδικών προδιαγραφών με πράσινη τεχνολογία.

Επιπλέον, η ΕΕΝΜΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα “Element”, που θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Κυλλήνη, για παροχή και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων της shortsea ναυτιλίας και την συμβολή της στην απανθρακοποίηση.

Ωστόσο, επί του παρόντος, οι νέες τεχνολογίες και τα εναλλακτικά καύσιμα δεν έχουν γίνει αρκετά γνωστά και αποδεκτά, λόγω ανεπάρκειας και ελλιπούς διαθεσιμότητας. Συνεπώς, η ΕΕΝΜΑ κρίνει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για την επίλυση των προβλημάτων, όπως εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό, εναλλακτικών καυσίμων και νέων τεχνολογιών στην Ναυτιλία απαραίτητη για να μπορέσει να καταστεί εφικτή η πράσινη μετάβαση του Κλάδου.

Τέλος, η ΕΕΝΜΑ ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο, με την εκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, να προχωρήσει εκ νέου σε επανεκκίνηση του προγράμματος δανειοδότησης πλοίων, Europa Ship Plan, για την πράσινη μετάβαση του στόλου της shortsea ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.