«Sold out» ο αμερικανικός άνθρακας

«Sold out» ο αμερικανικός άνθρακας

89
«Sold out» ο αμερικανικός άνθρακας

Οι Αμερικανοί ανθρακωρύχοι καταγράφουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στη ζήτηση για άνθρακα, με όλη την παραγωγή τους να έχει ήδη διατεθεί μέχρι και το τέλος του 2022, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Απόρροια αυτού είναι τα αποθέματα να συρρικνώνονται διαρκώς· μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο ανήλθαν σε 84 εκατ. τόνους, στα χαμηλότερα επίπεδα για μήνα Αύγουστο από το 2001.

Η ζήτηση αυτή συμπαρασύρει την τιμή του εμπορεύματος προς τα επάνω. Ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία σημειώνει ολική πώληση της παραγωγής του κατά 20% ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές στη spot αγορά. Η αμερικανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί φέτος, έπειτα από χρόνια πτωτικής πορείας από το 2014. Εντούτοις, η αύξηση αυτή θα είναι βραχυχρόνια, εκτιμούν αναλυτές.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποίησης άνθρακα κλείνουν σταδιακά, λόγω της στροφής της χώρας σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Διαφαίνονται όμως σημαντικές ευκαιρίες εξαγωγών άνθρακα. Παρά τις εκκλήσεις και τις πιέσεις για μείωση του μεριδίου του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση από αγορές όπως η Ασία εξακολουθεί να είναι ισχυρή, καθώς χώρες όπως η Ινδία εξαρτώνται σε ποσοστό της τάξεως του 70% στην καύση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτό: Tom Fisk/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.