Σε χαμηλά επτά μηνών οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ – Ο αντίκτυπος...

Σε χαμηλά επτά μηνών οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ – Ο αντίκτυπος στις θαλάσσιες εφοδιαστικές αλυσίδες

69
Σε χαμηλά επτά μηνών οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ – Ο αντίκτυπος στις θαλάσσιες εφοδιαστικές αλυσίδες

H αξία των πωλήσεων λιανικής των ΗΠΑ υποχώρησε στα $535,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2021. Παράλληλα πρόκειται για την πέμπτη μείωση της αξίας των αμερικανικών λιανικών πωλήσεων από μήνα σε μήνα. Σύμφωνα με ανάλυση της BIMCO, η μείωση αυτή αποτελεί απόρροια των μέτρων οικονομικής στήριξης των προηγούμενων μηνών, που ώθησαν προς τα επάνω την καταναλωτική δαπάνη. Το β΄ τρίμηνο του έτους, οι δαπάνες για τρόφιμα, μεταφορές, καταλύματα και ψυχαγωγία επέστρεψαν στα επίπεδα του β΄ τριμήνου του 2019.

Παρά τις διαδοχικές μηνιαίες μειώσεις, τον Σεπτέμβριο η αξία των πωλήσεων λιανικής των ΗΠΑ παρουσιάστηκε αυξημένη κατά 12,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, οι αμερικανικές πωλήσεις λιανικής εμφανίζονται αυξημένες κατά 19% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και κατά 20,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Κατά την BIMCO, παρά το γεγονός ότι η πτώση των πωλήσεων αποτελεί θετικό νέο για την ομαλή ροή των εφοδιαστικών αλυσίδων, τα προβλήματα στα λιμάνια, στις χερσαίες μεταφορές, στις αποθήκες και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δύσκολα θα επιλυθούν σύντομα, λόγω των συσσωρευμένων υψηλών πωλήσεων των προηγούμενων μηνών.

«Η αναλογία αποθεμάτων προς τις πωλήσεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προ πανδημίας έτη. Η εξέλιξη αυτή είναι αποκλειστικά απότοκο των υψηλών πωλήσεων, καθώς τα αποθέματα κινούνται οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου η αναλογία αποθεμάτων προς τις πωλήσεις να παραμείνει σταθερή, τα αποθέματα θα πρέπει να αυξηθούν με τον ίδιο ρυθμό των πωλήσεων», σημειώνει ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.