Καμπανάκι Aramco για το μέλλον του μαύρου χρυσού

Καμπανάκι Aramco για το μέλλον του μαύρου χρυσού

282
Καμπανάκι Aramco για το μέλλον του μαύρου χρυσού

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον μαύρο χρυσό το 2022 κρούει ο σαουδαραβικός κολοσσός Saudi Aramco. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Ριάντ ο CEO της Aramco, Amin Nasser, τόνισε ότι η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα μειώνεται τάχιστα και οι εταιρείες θα χρειαστεί να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στην παραγωγή. Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε ότι το έλλειμμα προσφοράς στην πετρελαϊκή αγορά θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού χαλαρώσουν κι άλλο και οι άνθρωποι αυξήσουν τις μετακινήσεις τους με αεροπλάνο.

Tα σχόλια του CEO της Aramco έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές πετρελαίου παρουσιάζουν αύξηση 70% από τις αρχές του έτους, αγγίζοντας τα $85/βαρέλι. Ένας σημαντικός αριθμός εμπόρων ενέργειας ασκεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι κυβερνήσεις και ακτιβιστές κάνουν έκκληση για μείωση των επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα, την ίδια ώρα που η ενεργειακή κρίση λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Aramco επιταχύνει τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στα 13 εκατ. βαρέλια από τα τωρινά επίπεδα των 12 εκατ. βαρελιών. Την ίδια ώρα, σημαντικοί καταναλωτές όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ιαπωνία καλούν τους εγχώριους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή μαύρου χρυσού.

Βέβαια υπάρχουν και φωνές που αντιτίθενται στις εκτιμήσεις της Aramco. Τράπεζες της Wall Street και ορισμένα μέλη του OPEC+ αμφισβητούν τα σενάρια περί ελλείψεων στην προσφορά πετρελαίου. H JPMorgan Chase & Co. κάνει λόγο για ένα πλεόνασμα στην αγορά της τάξεως του 1 εκατ. βαρελιών έως τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.