Θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά: Οι ναυτιλιακές εταιρείες αναλαμβάνουν δράση

Θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά: Οι ναυτιλιακές εταιρείες αναλαμβάνουν δράση

143
Θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά: Οι ναυτιλιακές εταιρείες αναλαμβάνουν δράση

Η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Kawasaki Kisen Kaisha, Ltd. (“K” Line) ανακοίνωσε την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο (TUMSAT) για την πραγματοποίηση κοινής έρευνας όσον αφορά το πρόβλημα των πλαστικών που ρυπαίνουν τις θάλασσες. Το TUMSAT πρωτοστατεί στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς μελετά την ποσότητα πλαστικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών (πλαστικά σωματίδια μεγέθους έως 5 mm), που επιπλέουν στους ωκεανούς του κόσμου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η “K” Line πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα πλοία της, τα οποία ταξιδεύουν σε διάφορες θάλασσες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να συλλέξει δείγματα πλαστικών σωματιδίων, προωθώντας έτσι τη μελέτη του ζητήματος της πλαστικής ρύπανσης των ωκεανών.

Η κοινή έρευνα θα αξιολογήσει τις ποσότητες των πλαστικών αποβλήτων που μπορούν να συλλεχθούν στα πλοία με απλές διαδικασίες από το θαλασσινό νερό, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού, καθώς και τρόπους φιλτραρίσματος του θαλασσινού νερού που χρησιμοποιείται από τα πλοία στα ταξίδια τους, με στόχο τη μείωση πιθανής περαιτέρω ρύπανσης. Τα πλοία της “K” Line θα συλλέγουν δείγματα από τη γραμμή του θαλασσινού νερού χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο, ενώ στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο TUMSAT θα συλλέγει τα πλαστικά σωματίδια από τα δείγματα και θα τα αναλύει.

Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι η συνέχιση της έρευνας αναφορικά με την πλαστική ρύπανση των θαλασσών και η προώθηση δράσεων όπως η συλλογή μικροπλαστικών από τα πλοία και η υιοθέτηση ενός συστήματος παρακολούθησης της ρύπανσης από μικροπλαστικά σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.