LNG carriers: Υπερδιπλασιασμός των ναύλων σε διάστημα δύο εβδομάδων

LNG carriers: Υπερδιπλασιασμός των ναύλων σε διάστημα δύο εβδομάδων

360
LNG carriers: Υπερδιπλασιασμός των ναύλων σε διάστημα δύο εβδομάδων

Οι ναύλοι των LNG carriers υπερδιπλασιάστηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η ενεργειακή κρίση σε Ασία και Ευρώπη ωθεί προς τα επάνω τη ζήτηση για το καύσιμο.

Οι ημερήσιοι ναύλοι για ένα tri-fuel diesel-electric (TFDE) LNG carrier χωρητικότητας 160.000 κ.μ. για θαλάσσια μεταφορά LNG στα λιμάνια της λεκάνης του Ειρηνικού άγγιξαν τα $202.500/ημέρα την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δεδομένα της Spark Commodities. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα επίπεδα ναύλων από τις 15 Ιανουαρίου.

Από την άλλη, οι ημερήσιοι ναύλοι για μεταφορά LNG στον Ατλαντικό, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου και υποχώρησαν την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στα $138.250.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν στο Reuters ότι τα φορτία εξαγωγής LNG από τις ΗΠΑ θα αυξηθούν τον χειμώνα, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής και συνεπώς οι ναύλοι θα διατηρηθούν σε καλά επίπεδα. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι, ενώ υπό κανονικές συνθήκες οι ναύλοι φτάνουν στο αποκορύφωμά τους στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ενδέχεται να διατηρήσουν τους ναύλους των LNG carriers σε πολύ υψηλά επίπεδα έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Φωτό: Tomek Muranski/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.