Χριστούγεννα με άδεια ράφια στα καταστήματα;

Χριστούγεννα με άδεια ράφια στα καταστήματα;

350
Χριστούγεννα με άδεια ράφια στα καταστήματα;

«Τα φετινά Χριστούγεννα δεν ακυρώνονται», υποστηρίζει ο έμπειρος ναυτιλιακός αναλυτής Lars Jensen σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση που έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι υφιστάμενες προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν οδηγήσει σε υπερβολικά πρωτοσέλιδα στον Τύπο, τα οποία εγείρουν τον φόβο και δίνουν την εντύπωση μιας καταστροφικής εορταστικής περιόδου, η οποία θα μαστίζεται από άδεια ράφια και ουρές έξω από τα μαγαζιά, προκειμένου οι καταναλωτές να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά.

Σε αντίθεση με αυτή την κοντόφθαλμη ανάλυση, ο Lars Jensen προτείνει να διατηρήσουμε την αίσθηση της προοπτικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 15,2 εκατ. TEUs μεταφέρθηκαν τον φετινό Αύγουστο, ήτοι 620.000 TEUs περισσότερα από τον Αύγουστο του 2019, πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, στη Βόρεια Αμερική εισήχθησαν περί τα 2,9 εκατ. TEUs, 340.000 ΤΕUs περισσότερα σε σύγκριση με το 2019. Αντίστοιχα στην Ευρώπη οι εισαγωγές έφτασαν επίσης τα 2,9 εκατ. TEUs, σημειώνοντας αύξηση κατά 50.000 TEUs πάλι σε σχέση με το 2019. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, δεν υπάρχει έλλειψη στη μεταφορά φορτίων, αν και σίγουρα οι εισαγωγείς θα επιθυμούσαν τη μεταφορά ακόμα περισσότερων εμπορευμάτων.

Όπως σημειώνει ο Lars Jensen, χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι τα προϊόντα μπορεί να έχουν αποσταλεί αλλά τη δεδομένη στιγμή να είναι «κολλημένα» σε κάποιο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζεται με την ενδοχώρια μετακίνησή τους από το τερματικό στην αποθήκη ή από εκεί προς το κατάστημα.

Ακόμα και στο μείζον ζήτημα για το αν θα υπάρξουν άδεια ράφια, ο έμπειρος αναλυτής υποστηρίζει ότι και αυτό θα εξαρτηθεί από την οπτική του καθενός. Εάν οι καταναλωτές είναι πολύ συγκεκριμένοι στον τύπο του προϊόντος που θέλουν να αγοράσουν, ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο προκειμένου αυτό να είναι διαθέσιμο, ωστόσο αν οι καταναλωτές είναι λιγότερο εκλεκτικοί, καταλήγει, θα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα ενόψει των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.