Υψηλά εννέα ετών για τις τιμές ρωσικού σιταριού

Υψηλά εννέα ετών για τις τιμές ρωσικού σιταριού

81
Υψηλά εννέα ετών για τις τιμές ρωσικού σιταριού

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του, προς εξαγωγή, σιταριού στη Ρωσία, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, βάσει της εταιρείας αναλύσεων Sovecon. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δεδομένα αναλυτών της αγοράς σιτηρών, οι εν λόγω τιμές κατέγραψαν υψηλά εννέα ετών.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 4 έως 8 Οκτωβρίου, η τιμή σιταριού, με περιεκτικότητα πρωτεΐνης 12,5%, το οποίο εξήχθη από ρωσικούς λιμένες βαθέων υδάτων αυξήθηκε κατά $6 ανά τόνο, φτάνοντας τα $312. Η τιμή αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2012, αφορά τις εξαγωγές FOB (Free on Board), στις οποίες ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του εμπορεύματος αλλά και το κόστος ασφάλισης του φορτίου.

Παράλληλα, οι τιμές σιταριού κάθε κλάσης (τρίτης, τέταρτης ή πέμπτης) κυμάνθηκαν σε εύρος από $200-209 ανά τόνο. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως αυτό καταδεικνύει ότι το ρούβλι παρουσιάζει μια γενική σταθερότητα.

Ωστόσο, αναλυτές της Sovecon κάνουν λόγο για χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας στην αγορά σιτηρών. Τη χαμηλή αυτή δραστηριότητα την αποδίδουν στο γεγονός πως οι παραγωγοί έχουν πουλήσει ήδη σημαντικές ποσότητες προκειμένου να ελευθερωθεί αποθηκευτικός χώρος. Πλέον απασχολούνται με τις τελευταίες συγκομιδές της προηγούμενης καλλιεργήσιμης περιόδου, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για τη χειμερινή καλλιεργήσιμη περίοδο, οπότε και οι πωλήσεις αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Τέλος, αναλυτές κάνουν λόγο για σχετική σταθερότητα στη ρωσική αγορά σιτηρών βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.