Gazprom: Αξιοποίηση αποθεμάτων αερίου προς σταθεροποίηση της αγοράς

Gazprom: Αξιοποίηση αποθεμάτων αερίου προς σταθεροποίηση της αγοράς

39
Gazprom: Αξιοποίηση αποθεμάτων αερίου προς σταθεροποίηση της αγοράς

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του για να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στο δίκτυο αγωγών με στόχο να σταθεροποιηθούν οι αυξανόμενες τιμές, δήλωσε σήμερα Ρώσος αξιωματούχος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο BBC, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία διακρατά αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι τιμές ηλεκτρισμού και αερίου έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς η περιορισμένη προσφορά αερίου δεν επαρκεί για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση σε οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία της COVID-19.

«Είμαστε υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, θέλουμε να εργαστούμε συλλογικά…η Gazprom έχει στην πραγματικά αρχίσει να διοχετεύει από τα αποθέματά της στους αγωγούς για να σταθεροποιήσει την αγορά», δήλωσε ο Ριάμπκοφ χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, ανέφερε ότι η Gazprom άντλησε αέριο από αποθηκευτική μονάδα στο Χάινταχ της Αυστρίας για μία ημέρα, στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από την αύξηση των τιμών αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.

«Εργαζόμαστε προσεκτικά, ήσυχα, νηφάλια προς τη σταθεροποίηση. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να ταράξουμε περαιτέρω τα πράγματα», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τον ρόλο της Gazprom στην αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της την καθιστά ύποπτη για χειραγώγηση της αγοράς και για μια «προσπάθεια να πιέσει» την Ευρώπη να συμφωνήσει στη εσπευσμένη έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας. Τόσο η Gazprom και το Κρεμλίνο έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Sempra Energy/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.