Προς ρεκόρ οκταετίας οι εξαγωγές ινδικού σιταριού

Προς ρεκόρ οκταετίας οι εξαγωγές ινδικού σιταριού

111
Προς ρεκόρ οκταετίας οι εξαγωγές ινδικού σιταριού

Σε υψηλό οκταετίας ενδέχεται να διαμορφωθούν οι εξαγωγές σιταριού της Ινδίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές εκτιμώνται στους 4,2-4,4 εκατ. τόνους για το 2021, ενώ είχαν ανέλθει σε μόλις 1,1 εκατ. τόνους το 2020. Στους λόγους της σημαντικής αύξησης συγκαταλέγονται και οι αυξημένες τιμές σιταριού παγκοσμίως.

Επιπλέον, απόρροια των αυξημένων εξαγωγών θα αποτελέσει η μείωση των αποθεμάτων της Ινδίας, τα οποία βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, λόγω του ρεκόρ που σημείωσε η παραγωγή σιταριού το 2021 στην ασιατική χώρα. Υπενθυμίζεται πως η Ινδία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού παγκοσμίως. Ενδεικτικά, η Ινδία παρήγαγε 109,52 εκατ. τόνους σιταριού το 2021 και κρατικές εταιρείες διαθέτουν αποθέματα της τάξεως των 51,8 εκατ. τόνων.

Σημειώνεται πως, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, οι εξαγωγές σιταριού της Ινδίας κατέγραψαν άνοδο 887% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, φτάνοντας τους 3,07 εκατ. τόνους. Η ζήτηση προήλθε κυρίως από το Μπανγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, την

Ινδονησία, το Νεπάλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βάσει δεδομένων του Υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας. Καθώς το 2020 η πλειονότητα των εξαγωγών έλαβε χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, αναμένεται περαιτέρω αύξηση και στις εξαγωγές του 2021.

Ακόμη, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές του ινδικού σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 17,3%, φτάνοντας τα $305/τόνο. Οι τιμές αυτές αφορούν τις εξαγωγές σιταριού που είναι Free on Board (FOB), στις οποίες δηλαδή ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του εμπορεύματος αλλά και το κόστος ασφάλισης του φορτίου.

Τέλος, ακόμα και μετά την αύξηση της τιμής του ινδικού σιταριού, λόγω της αυξημένης ζήτησής του, το εμπόρευμα της Ινδίας παραμένει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, η κοντινή απόσταση μεταξύ Ινδίας και λοιπών ασιατικών αγορών καθιστά το ινδικό σιτάρι ιδιαίτερο θελκτικό γι’ αυτές. Πηγή του Reuters αναφέρει πως οι Ασιάτες έμποροι εξοικονομούν σε ναύλους από $10 έως $15 ανά τόνο όταν επιλέγουν να αγοράσουν σιτηρά από την Ινδία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.