
Σε υψηλό οκταετίας ενδέχεται να διαμορφωθούν οι εξαγωγές σιταριού της Ινδίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές εκτιμώνται στους 4,2-4,4 εκατ. τόνους για το 2021, ενώ είχαν ανέλθει σε μόλις 1,1 εκατ. τόνους το 2020. Στους λόγους της σημαντικής αύξησης συγκαταλέγονται και οι αυξημένες τιμές σιταριού παγκοσμίως.
Επιπλέον, απόρροια των αυξημένων εξαγωγών θα αποτελέσει η μείωση των αποθεμάτων της Ινδίας, τα οποία βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, λόγω του ρεκόρ που σημείωσε η παραγωγή σιταριού το 2021 στην ασιατική χώρα. Υπενθυμίζεται πως η Ινδία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού παγκοσμίως. Ενδεικτικά, η Ινδία παρήγαγε 109,52 εκατ. τόνους σιταριού το 2021 και κρατικές εταιρείες διαθέτουν αποθέματα της τάξεως των 51,8 εκατ. τόνων.
Σημειώνεται πως, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, οι εξαγωγές σιταριού της Ινδίας κατέγραψαν άνοδο 887% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, φτάνοντας τους 3,07 εκατ. τόνους. Η ζήτηση προήλθε κυρίως από το Μπανγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, την
Ινδονησία, το Νεπάλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βάσει δεδομένων του Υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας. Καθώς το 2020 η πλειονότητα των εξαγωγών έλαβε χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους, αναμένεται περαιτέρω αύξηση και στις εξαγωγές του 2021.
Ακόμη, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές του ινδικού σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 17,3%, φτάνοντας τα $305/τόνο. Οι τιμές αυτές αφορούν τις εξαγωγές σιταριού που είναι Free on Board (FOB), στις οποίες δηλαδή ο αγοραστής είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του εμπορεύματος αλλά και το κόστος ασφάλισης του φορτίου.
Τέλος, ακόμα και μετά την αύξηση της τιμής του ινδικού σιταριού, λόγω της αυξημένης ζήτησής του, το εμπόρευμα της Ινδίας παραμένει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, η κοντινή απόσταση μεταξύ Ινδίας και λοιπών ασιατικών αγορών καθιστά το ινδικό σιτάρι ιδιαίτερο θελκτικό γι’ αυτές. Πηγή του Reuters αναφέρει πως οι Ασιάτες έμποροι εξοικονομούν σε ναύλους από $10 έως $15 ανά τόνο όταν επιλέγουν να αγοράσουν σιτηρά από την Ινδία.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ