Πετρέλαιο: Οι στρατηγικές κινήσεις του OPEC και η αντίδραση των ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Οι στρατηγικές κινήσεις του OPEC και η αντίδραση των ΗΠΑ

329
Πετρέλαιο: Οι στρατηγικές κινήσεις του OPEC και η αντίδραση των ΗΠΑ

Κίνητρα για την αγορά πετρελαίου της φαίνεται να προσφέρει η Saudi Aramco. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του S&P Platts, η εταιρεία-κολοσσός της αγοράς πετρελαίου προχώρησε σε μείωση των επίσημων τιμών της για τον Νοέμβριο σε ένα εύρος από 10-50 cents ανά βαρέλι, ανάλογα με τον τύπο πετρελαίου. Η μείωση των τιμών αφορά παραδόσεις σε ασιατικά διυλιστήρια, τα οποία εν μέσω χαμηλότερων τιμών ενδέχεται να αυξήσουν τις παραγγελίες σαουδαραβικού πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πηγές του S&P Platts θεωρούν πως η συγκεκριμένη κίνηση της Saudi Aramco καταδεικνύει ότι η προσφορά της πετρελαίου είναι άφθονη, κάτι που της επιτρέπει να προβεί σε μειώσεις στην τιμή. Συνεπώς, οι ανησυχίες για ελλιπή προσφορά πετρελαίου, οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν εκφραστεί και από τις ΗΠΑ, ίσως να μην έχουν ισχυρές βάσεις.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ο OPEC+ αποφάσισε να κρατήσει σταθερή την πολιτική του σε ό,τι αφορά την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, γεγονός που επέφερε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, οι οποίες ευελπιστούσαν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξησή της.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, εξετάζουν το ενδεχόμενο διοχέτευσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας (SPR), λόγω των αυξημένων τιμών καυσίμων. Ειδικότερα, η μέση τιμή πετρελαίου καταγράφει υψηλά επταετίας, έχοντας αγγίξει τα $3,19 ανά γαλόνι. Το γεγονός αυτό δείχνει να προκαλεί άγχος στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων και για το πολιτικό κόστος που δύναται να έχει η αδράνειά της επί της παρούσας κατάστασης. Έτσι, βρέθηκε στο τραπέζι η ιδέα για ενίσχυση της εγχώριας αγοράς, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Ακόμη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, υπάρχει και το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ.

Επιπλέον, την «ανησυχία» των ΗΠΑ για περαιτέρω αύξηση των τιμών φαίνεται να συμμερίζονται και λοιποί κύκλοι της αγοράς ενέργειας. Στις συνθήκες αυτές προσφοράς και ζήτησης, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά πως η τιμή πετρελαίου θα σκαρφαλώσει στα περίπου $100/βαρέλι μέχρι το πέρας του έτους.

Τέλος, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι πολυποίκιλη, όπως αναφέρει το OilPrice. Άλλωστε, πέρα από το γεγονός πως αναμένεται ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας, που θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης, το πρόσφατο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, που κατά πάσα πιθανότατα θα επιμείνει τους επόμενους μήνες, καθιστά το πετρέλαιο ιδιαίτερα θελκτική εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Φωτό:

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.