Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών: Η μπάλα στον ΙΜΟ και τις κυβερνήσεις

Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών: Η μπάλα στον ΙΜΟ και τις κυβερνήσεις

365
Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών: Η μπάλα στον ΙΜΟ και τις κυβερνήσεις

Το International Chamber of Shipping (ICS) κατέθεσε στον ΙΜΟ σχέδια τα οποία περιέχουν έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις προκειμένου η ναυτιλιακή βιομηχανία να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Μόλις έναν μήνα πριν το συνέδριο  ‘Shaping the Future of Shipping’ που θα λάβει χώρα στο περιθώριο του COP26, το ΙCS προτείνει στις κυβερνήσεις τον διπλασιασμό των τρεχόντων στόχων της βιομηχανίας που κάνουν λόγο για μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2050.

Τα σχέδια του ICS περιλαμβάνουν ένα υποχρεωτικό R&D ταμείο για την ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών καθώς και μια εισφορά στη ναυτιλία προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε πιο ακριβά καύσιμα μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα.

Το ICS στη σχετική του ανακοίνωση τονίζει ότι ο στόχος μηδενικών εκπομπών από τον κλάδο της ναυτιλίας έως το 2050 είναι εφικτός μόνο με τη δράση των κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει λάβει προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις προκειμένου οι εν λόγω στόχοι του 2050 να καταστούν πραγματικότητα.

Η υιοθέτηση από πλευράς ΙΜΟ του στόχου μηδενικών εκπομπών θα στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε πράσινα καύσιμα και νέες τεχνολογίες.

Με δεδομένο τον τυπικό 25ετή κύκλο ζωής ενός ποντοπόρου πλοίου και ότι η ναυτιλία θα επιτύχει τους φιλόδοξους πράσινους στόχους, χιλιάδες πλοία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να βρίσκονται στο νερό έως το 2050. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η έγκριση της δημιουργίας του IMO Maritime Research Fund (IMRF) αξίας $5 δισ. κατά την κρίσιμη συνάντηση του ΙΜΟ τον Νοέμβριο, δύο εβδομάδες μετά το COP26.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.