Ένα από τα μεγαλύτερα τερματικά εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο κατασκευάζει το Ιράκ

Ένα από τα μεγαλύτερα τερματικά εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο κατασκευάζει το Ιράκ

226
Ένα από τα μεγαλύτερα τερματικά εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο κατασκευάζει το Ιράκ

Το Ιράκ σχεδιάζει, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, να κατασκευάσει 100 προβλήτες, στο πλαίσιο ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου για την αναμόρφωση του λιμένα Grand Faw. Μέσω του εν λόγω έργου, η χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ιρακινού αξιωματούχου, θα μετατραπεί σε σημαντικό κόμβο μεταφόρτωσης εμπορευμάτων στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Daewoo από τη Νότια Κορέα έχει ήδη ολοκληρώσει τις πέντε κύριες προβλήτες του έργου, ως μέρος μιας σύμβασης $2,7 δισ., που κέρδισε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Inmar Al-Safi, διευθυντή πληροφοριών στη Γενική Εταιρεία Λιμένων του Ιράκ, στο επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή μίας εκ των μεγαλύτερων υποθαλάσσιων σηράγγων στον κόσμο, η οποία αναμένεται να συνδέσει το λιμάνι του Faw, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, με το κοντινό λιμάνι του Umm Qasr καθώς και με άλλες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ετών.

«Η πρώτη φάση του έργου, που αφορούσε την κατασκευή πέντε κύριων προβλητών, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τη νοτιοκορεατική εταιρεία. Η τελευταία φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή ακόμα περίπου 100 προβλητών που θα εξυπηρετήσουν το λιμάνι», δήλωσε ο κ. Safi, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η χωρητικότητα του ιρακινού λιμένα Faw, μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω κατασκευαστικών έργων, θα φτάσει τους 99 εκατ. τόνους ετησίως, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα τερματικά εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Το έργο ξεκίνησε το 2010, ωστόσο η έλλειψη ρευστότητας λόγω των εσωτερικών εχθροπραξιών και των χαμηλών τιμών πετρελαίου καθυστέρησε την ολοκλήρωσή του.

Φωτό: Daewoo E&C Co.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.