Κολοσσοί της εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος… στα σχοινιά

Κολοσσοί της εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος… στα σχοινιά

418
Κολοσσοί της εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος… στα σχοινιά

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης iron ore στην Αυστραλία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο Bloomberg. Συγκεκριμένα, οι Rio Tinto Group, BHP Group και Fortescue Metals Group Ltd. έχουν απολέσει αθροιστικά $109 δισ. της αγοραίας αξίας τους, λόγω των πτώσεων που έχουν καταγράψει οι μετοχές τους.

Ειδικότερα, η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο των περιορισμών που έχει θέσει το Πεκίνο στην εγχώρια παραγωγή χάλυβα, προσβλέποντας στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ασιατικής χώρας. Ταυτόχρονα, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος βρίσκεται περίπου στα $90/τόνο, αρκετά μειωμένη σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Μαΐου ($230/τόνο).

Σε ό,τι αφορά την αξία των μετοχών των τριών αυστραλιανών εταιρειών, η μετοχή της Rio Tinto έχει χάσει το 29% της αξίας που είχε στις 29 Ιουλίου του 2021, ενώ εκείνες των BHP και Fortescue το 30% και 40% αντίστοιχα.

Παράλληλα, αναλυτές κάνουν λόγω για περαιτέρω αποδυνάμωση της τιμής τόσο του σιδηρομεταλλεύματος όσο και του χάλυβα, καθώς η Κίνα αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της στο περιβαλλοντικό μέτωπο, υπό το πλαίσιο των προετοιμασιών της για τη φιλοξενία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, το κατά πόσο το χτύπημα αυτό θα είναι αρκετό για να θέσει φρένο στο ράλι της ναυλαγοράς των bulkers παραμένει ερωτηματικό.

Φωτό: REBECCA LE MAY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.