Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές LNG

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές LNG

342
Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές LNG

Εποχικό ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές LNG στην Ασία την εβδομάδα 6-10 Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες της Ασίας, για την περιορισμένη προσφορά του αερίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ειδικότερα, η μέση τιμή LNG για παράδοση στη νοτιοανατολική Ασία τον Οκτώβριο εκτιμήθηκε στα $20,10 ανά mmBtu (million British thermal units), καταγράφοντας αύξηση κατά $0,20 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, οι τιμές για την παράδοση εμπορευμάτων LNG τον Νοέμβριο κινούνται ανοδικά προς τα $21/mmBtu, βάσει κύκλων της αγοράς. Υπενθυμίζεται πως το 2020, καθώς η πανδημία Covid-19 είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, οι τιμές LNG είχαν διαμορφωθεί στα $2/mmBtu.

Ταυτόχρονα, σε υψηλά επταετίας διαμορφώθηκαν και τα συμβόλαια futures των ΗΠΑ για την παράδοση φυσικού αερίου, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια στην Ευρώπη σημείωσαν ρεκόρ.

Επιπλέον, οι έμποροι στην Ευρώπη προσπαθούν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου και των χαμηλών θερμοκρασιών που τη συνοδεύουν. Επί του παρόντος, τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται υπό του 70% του capacity, μειωμένα σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, που ήταν 85%. Η κατάσταση αυτή αποτελεί απόρροια των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και της αυξημένης ζήτησης παγκοσμίως.

Τέλος, ευνοημένες από τις τωρινές συγκυρίες εμφανίζονται οι ΗΠΑ, καθώς έμποροι ανά τον κόσμο στρέφονται στη συγκεκριμένη αγορά για την προμήθεια LNG.

Φωτό: Tomek Muranski/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.